Free PMP Mock Exam #6

Questions
Q1: Chapter: - Topic #1
Your project team members have just started to work together and are now adjusting their work habits and behaviors to support each other. Which stage of the Tuckman ladder has your team just entered?
A Norming
B Performing
C Forming
D Storming
Correct Answer: A
Explanation:

Norming

Q2: Chapter: - Topic #1
What is the free float for Activity C?
Question Attachment
A 4 days
B 5 days
C 6 days
D 7 days
Correct Answer: C
Explanation:

6 days

Q3: Chapter: - Topic #1
In order to keep costs low, a project management team decided to apply statistical sampling while inspecting some of the work products. They decided to select 10 out of 50 engineering drawings for inspection. During which process should the sample frequency and sample size be determined?
A Collect Requirements
B Plan Quality Management
C Control Quality
D Manage Quality
Correct Answer: B
Explanation:

Plan Quality Management

Q4: Chapter: - Topic #1
Where would you find a detailed list and description of specific project assumptions associated with the project?
A Project charter
B Project scope statement
C Project configuration document
D Change management plan
Correct Answer: B
Explanation:

Project scope statement

Q5: Chapter: - Topic #1
Which of the following is not an activity related to the Direct and Manage Project Work process?
A Inspect the project deliverables for completeness.
B Provide, train, and manage the team members assigned to the project.
C Create project deliverables to meet the planned project work.
D Perform activities to accomplish project objectives.
Correct Answer: A
Explanation:

Inspect the project deliverables for completeness.

Q6: Chapter: - Topic #1
Your project sponsor has asked you to add 30% contingency to your project budget as a hedge against any unforeseen costs that could exceed the currently forecasted expenses, but has not provided any additional detail about why this is required. What do you do?
A Add 30% to the management reserves.
B Ask the sponsor to elaborate the risks that are behind the request.
C Rebaseline the project budget.
D Add 30% to the total budget.
Correct Answer: B
Explanation:

Ask the sponsor to elaborate the risks that are behind the request.

Q7: Chapter: - Topic #1
You are on the vendor selection committee for a large IT project that you will be managing for your company. Your friend works for a company that is planning to bid on the project. During a social dinner, the friend tells his job is on the line if his company does not win the contract. What should you do?
A Notify the project stakeholders that you have social ties with one of the vendors, and excuse yourself from the selection committee.
B Tell the friend you will do what you can, but don’t actually act on this.
C Don’t mention your relationship to anyone involved with the project, but push for the friend’s company during the selection process.
D This is simply networking. Let the project stakeholders know you have a social connection to the vendor and recommend they get the business.
Correct Answer: A
Explanation:

Notify the project stakeholders that you have social ties with one of the vendors, and excuse yourself from the selection committee.

Q8: Chapter: - Topic #1
A technique which enhances brainstorming with a voting process used to rank the most useful ideas so that they can be taken up for further brainstorming is:
A Six thinking hats
B Nominal group technique
C Affinity diagram
D Mind mapping
Correct Answer: B
Explanation:

Nominal group technique

Q9: Chapter: - Topic #1
Your project is nearing completion, but a previously unidentified risk has been discovered and it could significantly affect one of the project deliverables. What do you do?
A Transfer the risk.
B Develop a risk mitigation plan.
C Include the issue in the project risk log.
D Notify the project stakeholders immediately.
Correct Answer: D
Explanation:

Notify the project stakeholders immediately.

Q10: Chapter: - Topic #1
At the end of a project, what will your schedule variance be equal to?
A Zero
B Equal to the total PV
C One
D Equal to the total EV
Correct Answer: A
Explanation:

Zero

Q11: Chapter: - Topic #1
As part of the Estimate Costs process, a project manager obtained access to certain commercially available databases to get resource cost rate information. What type of input is such published commercial information considered as?
A Enterprise environmental factor
B Historical information
C Organizational process asset
D HR Input
Correct Answer: A
Explanation:

Enterprise environmental factor

Q12: Chapter: - Topic #1
Sam, a senior project manager, is using a lessons learned knowledge management system to document the findings in a precision instrument manufacturing project. He is using the information from his team which has identified causes of product quality variance using a control chart and the details regarding corrective actions chosen to reduce the variance and improve the product quality. Which of the following should Sam use to add this information to the lessons learned?
A Organizational process assets in the quality control process
B The process improvement plan in the plan quality process
C Organizational process assets in the quality assurance process
D The process improvement plan in the quality control process
Correct Answer: A
Explanation:

Organizational process assets in the quality control process

Q13: Chapter: - Topic #1
Which statement is NOT true about the configuration management system?
A The configuration management system doesn’t include change tracking system.
B It documents the functional and physical characteristics of a product.
C The configuration management system is a sub-component of the overall project management system.
D The configuration management system will define procedures to control any changes.
Correct Answer: A
Explanation:

The configuration management system doesn’t include change tracking system.

Q14: Chapter: - Topic #1
What is the critical path for this project?
Question Attachment
A 19 days
B 20 days
C 21 days
D 23 days
Correct Answer: C
Explanation:

21 days

Q15: Chapter: - Topic #1
Jane is a project manager managing a global project. She has stakeholders located in various parts of the globe. Due to the nature of the project, she also has large volumes of information that needs to be shared with the recipients. What type of communication method should she prefer for this purpose?
A Pull communication
B Push communication
C Request based communication
D Interactive communication
Correct Answer: A
Explanation:

Pull communication

Q16: Chapter: - Topic #1
What is the best way to show, at a glance, all the work packages or project activities assigned to a specific organizational department?
A Organizational Breakdown Structure
B RACI chart
C Work Breakdown Structure
D Roles and Responsibilities Chart
Correct Answer: A
Explanation:

Organizational Breakdown Structure

Q17: Chapter: - Topic #1
A project can be authorized by any of the following except:
A The project manager
B The PMO
C The sponsor
D The portfolio steering committee
Correct Answer: A
Explanation:

The project manager

Q18: Chapter: - Topic #1
A project manager is just finishing a project that has not gone well. Apart from cost overruns and schedule overruns, there have been a lot of quality defects and the project required a lot of senior management intervention to finally reach completion. The project manager should now:
A Focus on closing the project and moving on to the next one. Lessons learned is not applicable to this project since it has done badly
B Focus on presenting the data in positive light while ensuring that the reasons for the delays and problems are appropriately documented.
C Mask bad data and only present good data since his performance appraisal will otherwise be impacted.
D Document lessons learned from the project and update the lessons learned knowledge database.
Correct Answer: D
Explanation:

Document lessons learned from the project and update the lessons learned knowledge database.

Q19: Chapter: - Topic #1
Due to the unexpected release of a similar product from a competitor, the Widgets International executive team has stepped up the pressure on the product team to release the Widget product 3 months earlier. The project manager uses what technique to shorten the schedule but maintain the project scope?
A Schedule compression
B Rolling wave planning
C Schedule network analysis
D Schedule management planning
Correct Answer: A
Explanation:

Schedule compression

Q20: Chapter: - Topic #1
Organizational process assets are an input to all of the following Stakeholder Management processes EXCEPT:
A Identify Stakeholders
B Manage Stakeholder Engagement
C Plan Stakeholder Engagement
D Monitor Stakeholder Engagement
Correct Answer: D
Explanation:

Monitor Stakeholder Engagement

Q21: Chapter: - Topic #1
Project performance appraisals are different from team performance assessment in that project performance appraisals focus on?
A Reducing staff turnover
B A Team building effort
C How each team member is performing on the project
D An evaluation of the project team’s effectiveness
Correct Answer: C
Explanation:

How each team member is performing on the project

Q22: Chapter: - Topic #1
Which of the following is an output of the Define Activity process?
A Milestone list
B Project schedule activity diagrams
C Resource calendar
D Activity duration estimates
Correct Answer: A
Explanation:

Milestone list

Q23: Chapter: - Topic #1
You are the Project Manager for a large petroleum company and are in the process of writing the project charter for your sponsor. You have used the following as inputs except:
A Business case for the project
B Project statement of work
C Work breakdown structure (WBS)
D Project contract
Correct Answer: C
Explanation:

Work breakdown structure (WBS)

Q24: Chapter: - Topic #1
A point in time that a project or project phase is authorized to its completion is called:
A Project scope
B Control limit
C Project threshold
D Project boundary
Correct Answer: D
Explanation:

Project boundary

Q25: Chapter: - Topic #1
A project manager would like to resolve conflicts with a give-and-take attitude rather than using a one-sided approach. Which of these approaches is he likely to use?
A Forcing
B Problem-solving
C Directing
D Withdrawing
Correct Answer: B
Explanation:

Problem-solving

Q26: Chapter: - Topic #1
Large variations in the periodic expenditure of funds are undesirable for organizational operations. Therefore the expenditure of funds is frequently reconciled with the disbursement of funds for the project. According to the PMBOK, this is known as:
A Disbursement reconciliation
B Expenditure Reconciliation
C Budget Reconciliation
D Funding Limit Reconciliation
Correct Answer: D
Explanation:

Funding Limit Reconciliation

Q27: Chapter: - Topic #1
As part of risk planning, some responses are designed for use only if certain events occur. A project manager of a multi-year project decided to trigger one such set of responses during the Monitor Risks process. Which of the following is likely to have triggered the responses?
A Late receipt of status reports
B A key employee going on vacation for three days.
C Errors found in a deliverable document
D Missing an intermediate milestone
Correct Answer: D
Explanation:

Missing an intermediate milestone

Q28: Chapter: - Topic #1
Emily is managing a process improvement project. She is currently identifying her project stakeholders and populating the stakeholder register. The project sponsor has asked Emily to use the project’s procurement documents as an input to this process as well. What could be the reason behind this request?
A This is an internal project and the sponsor wants to ensure that the project doesn’t involve any procurement activity.
B The project sponsor is not a supporter of the project and wants to place impediments.
C The customer of this project is an external party and this project is based on an established contract.
D Procurements documents are mandatory inputs of the Identify Stakeholder process for any project and the sponsor wants to ensure compliance.
Correct Answer: C
Explanation:

The customer of this project is an external party and this project is based on an established contract.

Q29: Chapter: - Topic #1
A buyer and seller fixed up the rates for junior engineers, senior engineers, architects, and other predefined roles. In what type of a contract would this be applicable?
A Fixed price with economic price adjustment contract
B Fixed price incentive contract
C Fixed-price contract
D Time and material contract
Correct Answer: D
Explanation:

Time and material contract

Q30: Chapter: - Topic #1
You have just taken over a project from another project manager about 6 months into a 12-month project. As you get to know the staff on the project, you become aware that 5 staff members are relatives of the previous project manager. What do you do?
A Notify your project stakeholders there is a possibility that nepotism was behind some of the staffing decisions made on your project.
B Check recruitment records of all employees
C Report the HR manager to PMI.
D Interview these 5 employees
Correct Answer: A
Explanation:

Notify your project stakeholders there is a possibility that nepotism was behind some of the staffing decisions made on your project.

Q31: Chapter: - Topic #1
RACI stands for __________ , __________, __________, __________.
A Review, Analyze, Calculate, Implement
B Responsible, Actual, Complete, Informative
C Roles, Activities, Costs, Instructions
D Responsible, Accountable, Consult, Inform
Correct Answer: D
Explanation:

Responsible, Accountable, Consult, Inform

Q32: Chapter: - Topic #1
A project was estimated to cost $ 200,000 with a timeline of 10 months. Due to a shipment delay, the schedule was slightly delayed. This was however made up by receiving the first batch of materials for the project by air. The net result was that there was some additional cost in the project. At the end of the second month, the Project Manager reviews the project and finds that the project is 20% complete and Actual Costs are $ 50,000. The Estimate to complete (ETC) for the project would now be:
A $160,000
B $210,000
C $250,000
D $200,000
Correct Answer: A
Explanation:

$160,000

Q33: Chapter: - Topic #1
The cost of running a project management office is an example of what type of cost?
A Reimbursable
B Fixed
C Direct
D Indirect
Correct Answer: D
Explanation:

Indirect

Q34: Chapter: - Topic #1
All of the following are components of an effective change control, EXCEPT:
A Variance analysis
B Expert judgment
C Change control tools
D Meetings
Correct Answer: A
Explanation:

Variance analysis

Q35: Chapter: - Topic #1
A project manager was involved in preparation of the project charter for an external project. One of the inputs to the project charter was a statement of work (SOW). The SOW may have been received from the customer as part of all of the following except:
A As part of a request for information
B As part of the business case
C As part of a request for proposal
D As part of a contract
Correct Answer: B
Explanation:

As part of the business case

Q36: Chapter: - Topic #1
A seller organization was executing work for a project under a contract. During the course of the project, a number of disputes arose over the scope and quality of work. Which of the following is the preferred method of resolving these claims?
A Alternative dispute resolution (ADR)
B Claims court
C Appeals court
D Negotiation
Correct Answer: D
Explanation:

Negotiation

Q37: Chapter: - Topic #1
John is managing a simple construction project. For this project, the stakeholder register exists, but the stakeholder engagement plan was not developed during the planning phase of the project. During the project execution, a big number of change requests came in and got approved. John now believes that a formal stakeholder engagement plan should be in place in order to guarantee the project’s success. What must John do?
A Continue with the project and delegate the plan development to one of the project team members.
B Terminate the project and start the project from scratch.
C Go ahead and develop the project’s stakeholder engagement plan.
D Hold the project work till the management prepares the new stakeholder engagement plan.
Correct Answer: C
Explanation:

Go ahead and develop the project’s stakeholder engagement plan.

Q38: Chapter: - Topic #1
You have just learned that your project’s sole equipment supplier has gone out of business. This is an unanticipated risk, and will cause a delay in the project until a new vendor can be selected and contracts put in place. What do you do?
A Continue working on non critical path tasks.
B Put out on RFP for new vendors.
C Notify the project stakeholders.
D Consult with legal counsel.
Correct Answer: C
Explanation:

Notify the project stakeholders.

Q39: Chapter: - Topic #1
A project manager is giving a project update to the key stakeholders. During the meeting, he finds out that most of the stakeholders are busy checking and replying to their emails. Which of the following is the best action that could have eliminated this issue?
A A meeting ground rule on active listening
B Providing snacks to the stakeholders during the meeting
C Including the company’s code of conduct in the presentation handouts
D Asking sudden unexpected questions outside the scope of the project
Correct Answer: A
Explanation:

A meeting ground rule on active listening

Q40: Chapter: - Topic #1
Which of the following statements about project teams is incorrect?
A The project management team is usually a team external to the project team.
B The project management team is a subset of the project team.
C For smaller projects, the project management responsibilities can be shared by the entire team.
D For smaller projects, the project management responsibilities can be administered solely by the project manger.
Correct Answer: A
Explanation:

The project management team is usually a team external to the project team.

Q41: Chapter: - Topic #1
Your company is way behind schedule in the deployment of a government mandated change to a health care processing system that must be in production by the end of the year. You and your team have met and decided to hire an additional 50 programmers to work with the existing staff on the activities in order to meet the due date. This is an example of what?
A Resource Leveling
B Fast Tracking
C Crashing
D Risk Transference
Correct Answer: C
Explanation:

Crashing

Q42: Chapter: - Topic #1
The Direct and Manage Project Work process has three tools and techniques. Two of them are Expert Judgment and Meetings. What is the third one?
A Scheduling System
B Configuration Management System
C Project Management Information System
D Change Control System
Correct Answer: C
Explanation:

Project Management Information System

Q43: Chapter: - Topic #1
Andrew is managing a construction project. He is using his communication, interpersonal and management skills to keep the key project stakeholders engaged with the project. Which of the following activities is not related to the Manage Stakeholder Engagement process?
A Addressing and resolving issues
B Adjusting the stakeholder management strategy
C Confirming the stakeholders’ continued commitment
D Negotiating and communicating with the stakeholders
Correct Answer: B
Explanation:

Adjusting the stakeholder management strategy

Q44: Chapter: - Topic #1
If you want to compress a project schedule, what are two of the recommended alternatives to consider?
A Fast Tracking and Schedule Network Analysis
B Crashing and Fast Tracking
C Resource Leveling and What-If Scenario Analysis
D Crashing and Schedule Network Analysis
Correct Answer: B
Explanation:

Crashing and Fast Tracking

Q45: Chapter: - Topic #1
The change requests created as an output of the Monitor and Control Project Work process may be attributed to all of the following except:
A Preventive Action
B Defect Repair
C Project status update
D Corrective Action
Correct Answer: C
Explanation:

Project status update

Q46: Chapter: - Topic #1
A change request has just been formally documented and approved by the Change Control Board. The project manager now needs to communicate this to a project team member. Which of the following activities must the project manager necessarily do?
A Telephone the team member and inform him/her about the changes.
B Plan for a meeting over lunch and detail the changes.
C Issue a formal communication document informing the team member about the changes.
D Write an informal memo communicating the changes
Correct Answer: C
Explanation:

Issue a formal communication document informing the team member about the changes.

Q47: Chapter: - Topic #1
As part of the procurement process, the procuring organization elected to have an estimate of costs prepared by an outside professional estimator. The estimator came up with an estimate of $ 500,000. However, the cost estimates prepared by prospective sellers were in the range of $ 200,000. How can this be best interpreted?
A The procurement statement of work was deficient and ambiguous.
B The professional estimator has inflated the estimate of costs.
C The prospective sellers do not have the required skills to do the project.
D Prospective sellers are trying to underbid and win the project.
Correct Answer: A
Explanation:

The procurement statement of work was deficient and ambiguous.

Q48: Chapter: - Topic #1
The Actual Cost (AC) is the total cost actually incurred and recorded in accomplishing work performed for an activity or work breakdown structure component. What is the upper limit for the AC?
A 50% over and above the Planned Value (PV)
B The Actual Cost (AC) is limited to the Planned Value (PV).
C 100% over and above the Planned Value (PV)
D There is no upper limit for the Actual Cost (AC).
Correct Answer: D
Explanation:

There is no upper limit for the Actual Cost (AC).

Q49: Chapter: - Topic #1
A project manager is confused about the perspective of the buyer-seller relationship in the context of project procurement management. How would your clarify this?
A The buyer-seller relationship exists only between organizations external to the acquiring organization.
B The buyer-seller relationship exists only between organizations internal to the acquiring organization.
C The buyer-seller relationship is applicable only when a performing organization is involved.
D The buyer-seller relationship can exist at many levels on one project, and between organizations internal to and external to the acquiring organization.
Correct Answer: D
Explanation:

The buyer-seller relationship can exist at many levels on one project, and between organizations internal to and external to the acquiring organization.

Q50: Chapter: - Topic #1
It was found that there were a large number of hidden requirements to be uncovered in the Collect Requirements phase. Which of the following tools should a project manager use to identify them?
A Participant observer
B Questionnaires
C Surveys
D Interviewing
Correct Answer: A
Explanation:

Participant observer

Q51: Chapter: - Topic #1
When a negative unidentified risk occurs in a project, a response to it would be called:
A Disaster recovery
B Failure planning
C A workaround
D Backup planning
Correct Answer: C
Explanation:

A workaround

Q52: Chapter: - Topic #1
What type of method can be used to eliminate personal bias during the process of selecting a seller?
A Independent estimates
B Source Selection Criteria
C Vendor rankings
D Screening
Correct Answer: B
Explanation:

Source Selection Criteria

Q53: Chapter: - Topic #1
A senior project manager advises a first-time project manager that identifying risks is just one step. On a continuous basis, new risks need to be identified, and existing risks need to be analyzed, tracked and their status reported. All this is done as part of what process?
A Direct and Manage Project Work
B Monitor and Control Project Work
C Perform Integrated Change Control
D Plan Risk Management
Correct Answer: B
Explanation:

Monitor and Control Project Work

Q54: Chapter: - Topic #1
A risk with a positive outcome is called an _____________ .
A Unlikely risk
B Objective risk
C Opportunity
D Obsolete risk
Correct Answer: C
Explanation:

Opportunity

Q55: Chapter: - Topic #1
You are the Project Manager for GeoThermal Systems. Which of the following must be done FIRST before proceeding with a new project?
A Create the Project Scope Statement
B Stakeholder analysis
C Product analysis
D Obtain Project Charter approval
Correct Answer: D
Explanation:

Obtain Project Charter approval

Q56: Chapter: - Topic #1
John is a project manager in an organization and conducts a workshop on project management. Which of the following statements made by him about projects is incorrect?
A Projects exist within an organization and operate as a closed system.
B Project processes usually generate information that helps improve the management of future projects.
C Successful project management includes meeting sponsor, customer, and other stakeholder requirements.
D Project management is an integrative undertaking.
Correct Answer: A
Explanation:

Projects exist within an organization and operate as a closed system.

Q57: Chapter: - Topic #1
Which of the following does not motivate an individual?
A Achievement and growth
B Job satisfaction
C Micro-management
D Challenging work
Correct Answer: C
Explanation:

Micro-management

Q58: Chapter: - Topic #1
Jane is an experienced project manager working on a pharmaceutical project. This project involves two big vendors to supply chemical products with specific composition for preparing drugs. While reviewing documents to see how the seller is performing, she noticed that some of the contractual terms were not met by the sellers. Since it is first time violation, she would like to initiate a corrective action to bring the performance of the seller consistent with the statement of work. Which of the following are NOT outputs of Jane’s effort?
A Work performance data and approved change requests
B Work performance information and change requests
C Change requests and Organizational process assets update
D Change requests and Project management plan updates
Correct Answer: A
Explanation:

Work performance data and approved change requests

Q59: Chapter: - Topic #1
Alex is managing a hotel refurbishment project. He has identified his project’s key stakeholders. Alex now wants to expand this list of stakeholders and convert it to a comprehensive list of project stakeholders. What should Alex do?
A Do not spend more time on identifying the non-key stakeholders
B Seek expert judgment from the identified key stakeholders
C Request the project sponsor to provide the details of the remaining stakeholders
D Carry out a stakeholder analysis with the identified key stakeholders
Correct Answer: B
Explanation:

Seek expert judgment from the identified key stakeholders

Q60: Chapter: - Topic #1
A project manager colleague of yours is currently working under contract on a short term project. He has expressed some concerns about finding work after the project ends. The project he is working on is currently ahead of schedule and he expects they will finish a month sooner than initially expected. What advice would be appropriate to provide him?
A Slow down work on the project to have it finish on schedule.
B Continue the work within the project’s scope and possibly finish ahead of schedule.
C Exaggerate his experience to the sponsor to try to get a project manager position for him on other upcoming projects.
D Inform the client the project is behind schedule and it will have to be extended.
Correct Answer: B
Explanation:

Continue the work within the project’s scope and possibly finish ahead of schedule.

Q61: Chapter: - Topic #1
A decision tree is a Perform Quantitative Risk Analysis technique that is structured around using a Decision Tree Diagram. It describes a situation under consideration and the implications of each of the available choices and the possible scenarios. A Decision Tree Diagram shows how to make a decision between alternative capital strategies known as:
A Alternative nodes
B Questionpoints
C Decision nodes
D Checkpoints
Correct Answer: C
Explanation:

Decision nodes

Q62: Chapter: - Topic #1
Emily is a project manager managing a town-development project. Emily has set up a series of interviews with various stakeholders to gather some experiential and historical information on risks. Which phase is this likely to happen in?
A Perform Qualitative Risk Analysis
B Plan Risk Responses
C Understand Risks
D Perform Quantitative Risk Analysis
Correct Answer: A
Explanation:

Perform Qualitative Risk Analysis

Q63: Chapter: - Topic #1
Which of the following Manage Quality techniques relates to root cause analysis and is used to identify a problem, discover the underlying causes, and develop preventive actions?
A Sensitivity Analysis
B Expected monetary value analysis
C Earned Value Analysis
D Process Analysis
Correct Answer: D
Explanation:

Process Analysis

Q64: Chapter: - Topic #1
While managing a large project, the project manager decided to include indirect costs as part of his cost estimate. If indirect costs are included in an estimate which of the following is true?
A Indirect costs should be included at the activity level or higher levels.
B Indirect costs must be included at the activity level only.
C Indirect costs should only be included in earned value measurements and not in cost estimates.
D Indirect costs should not be included in cost estimates.
Correct Answer: A
Explanation:

Indirect costs should be included at the activity level or higher levels.

Q65: Chapter: - Topic #1
You have been managing a National freeway construction project which is intended to improve the transportation between east and west regions of a country. Being in the execution phase, the change control board has approved many change requests generated from stakeholders including the freeway transportation agency. At least half of those requests were made to bring the quality of the micro texture of the road aligned with the quality levels incorporated in the project management plan. What is the next course of action for you going forward?
A Initiate a defect repair to repair the road or completely pave a new road
B Initiate a preventive action to reduce the probability of negative consequences associated with the poor quality of the road
C Initiate a change request to bring the road quality in line with the project management plan
D Initiate a corrective action to bring the future quality of the road in line with the project management plan
Correct Answer: B
Explanation:

Initiate a preventive action to reduce the probability of negative consequences associated with the poor quality of the road

Q66: Chapter: - Topic #1
You have taken over the management of a project from another project manager, who is a certified PMP. This project has been completed and is in the process of closing. You discover that there is no project schedule. What do you do?
A Add this issue to the lessons learned database.
B Do nothing.
C Notify the appropriate management immediately.
D Create a schedule.
Correct Answer: C
Explanation:

Notify the appropriate management immediately.

Q67: Chapter: - Topic #1
Which of the following roles in a project is more likely to be involved in negotiations on procurements during the Conduct Procurements phase?
A Procurement administrator
B Project coordinator
C Project manager
D Project sponsor
Correct Answer: A
Explanation:

Procurement administrator

Q68: Chapter: - Topic #1
Which of the following is not an example of a procurement document?
A Tender Notice
B Risk Register
C Request for Proposal (RFP)
D Invitation for Negotiation
Correct Answer: B
Explanation:

Risk Register

Q69: Chapter: - Topic #1
Which of the following methods of forecasting EAC and ETC is the most accurate?
A ETC based on CPI
B ETC based on BAC
C ETC based on CPI and SPI
D ETC based on new estimate
Correct Answer: D
Explanation:

ETC based on new estimate

Q70: Chapter: - Topic #1
Peter, a project manager, is updating the status of his project. Based on the performance indices, he expects the project to finish a month earlier than the planned finish date. However, he expects the project to exceed the budgeted costs. What can you say about the schedule performance index (SPI) of the project?
A The SPI is less than 1.0.
B The SPI equals the CPI.
C The SPI is greater than 1.0.
D The SPI is equal to 1.0.
Correct Answer: C
Explanation:

The SPI is greater than 1.0.

Q71: Chapter: - Topic #1
The key components of the basic model of communication between two parties are:
A Encode, message, medium, noise, decode
B Encode, send, receive, replicate, reply
C Encode, send, receive, distribute, respond
D Encode, send, interference, decipher, acknowledgment
Correct Answer: A
Explanation:

Encode, message, medium, noise, decode

Q72: Chapter: - Topic #1
You are a Project Manager and are nearing the end of your project. You are now required to provide lessons learned documentation on the project. What is the MAIN purpose for preparing lessons learned documentation?
A To identify the valued employees who improved efficiencies
B To identify the problem employees who reduced efficiencies
C To identify instances in which you positively affected the project
D To identify improvements for managing similar future projects
Correct Answer: D
Explanation:

To identify improvements for managing similar future projects

Q73: Chapter: - Topic #1
Which of the following is not a tool or technique of the Manage Stakeholder Engagement process?
A Technical skills
B Management sills
C Communication methods
D Interpersonal skills
Correct Answer: A
Explanation:

Technical skills

Q74: Chapter: - Topic #1
Which of the following is the correct logical sequence of the five process groups?
A Planning, Monitoring and Controlling, Initiating, Executing, Closing
B Planning, Initiating, Executing, Monitoring and Controlling, Closing
C Initiating, Monitoring and Controlling, Planning, Executing, Closing
D Initiating, Planning, Executing, Monitoring and Controlling, Closing
Correct Answer: D
Explanation:

Initiating, Planning, Executing, Monitoring and Controlling, Closing

Q75: Chapter: - Topic #1
Your Vice President has asked you what the Estimate at Completion is going to be for a small project you are working on. You were given a budget of $30,000, and to date you have spent $20,000 but only completed $10,000 worth of work. You are sure that the future work will be accomplished at the planned rate.
A $40,000
B $30,000
C $60,000
D $10,000
Correct Answer: A
Explanation:

$40,000

Q76: Chapter: - Topic #1
Jane, the project manager of a large project, found that she did not have the necessary number of resources required for some activities in the project. To account for the limited resources, she decided to apply the critical chain method. Which of the following would she use to protect the critical chain from slippage along the feeding chains?
A Feeding buffers
B Standby buffers
C Overflow buffers
D Dependent buffers
Correct Answer: A
Explanation:

Feeding buffers

Q77: Chapter: - Topic #1
Jen is the project manager at a pharmaceutical company. She begins her day by analyzing her team’s work requirements. She then assigns daily tasks to her team members over a centralized project management information system that then generates automatic task assignment notifications for the team members. Which of the following types of communication methods has been selected by Jen?
A Formal, push communication
B Informal, pull communication
C Formal, pull communication
D Informal, push communication
Correct Answer: D
Explanation:

Informal, push communication

Q78: Chapter: - Topic #1
Stakeholder identification is a continuous process. Which of the following statements about stakeholders is incorrect?
A Positive stakeholders benefit from the outcome of a project
B A project manager needs to focus on the positive stakeholders since their needs are best served by the project
C Overlooking negative stakeholders can result in an increased likelihood of failure
D Stakeholders can have conflicting or differing objectives
Correct Answer: B
Explanation:

A project manager needs to focus on the positive stakeholders since their needs are best served by the project

Q79: Chapter: - Topic #1
Which of the following indicates the required cost performance in order to completed the project on budget?
A TCPI
B CPI
C EAC
D SPI
Correct Answer: A
Explanation:

TCPI

Q80: Chapter: - Topic #1
Which of the following structures is helpful in tracking project costs and can be aligned with the organization’s accounting system?
A Project breakdown structure (PBS)
B Matrix breakdown structure (MBS)
C Work Breakdown Structure (WBS)
D Organizational breakdown structure (OBS)
Correct Answer: C
Explanation:

Work Breakdown Structure (WBS)

Q81: Chapter: - Topic #1
The project sponsor asks you to increase budget estimates by 25% to ensure that enough funds are budgeted for the project. What should you do?
A Add 25% to your contingency reserves.
B Fast track the project.
C Add 25% to all costs across the board.
D Ask for additional information
Correct Answer: D
Explanation:

Ask for additional information

Q82: Chapter: - Topic #1
During a weekly status meeting a team member suggests adding a component to the project. As the project manager, you indicate that all focus should be put on the current scope and don’t worry about any enhancements. Focusing on the current scope is an example of?
A Gold plating
B Scope verification
C Scope management
D Change control
Correct Answer: C
Explanation:

Scope management

Q83: Chapter: - Topic #1
During the execution of a project, a large number of defects were discovered. The project manager ensured that the issues, defect resolution and action item results were logged into a defects database. What would the defect database be considered a part of?
A Expert Judgment
B Deliverables
C Change Requests
D Organizational Process Assets
Correct Answer: D
Explanation:

Organizational Process Assets

Q84: Chapter: - Topic #1
All of the following are interpersonal skills EXCEPT:
A Resisting to change
B Building trust
C Resolving conflict
D Active listening
Correct Answer: A
Explanation:

Resisting to change

Q85: Chapter: - Topic #1
You are working as a project manager for a high yield crop development project. Data from the weather agency shows an unfavorable weather pattern for next few months. As a senior project manager, you want to assess the feasibility of the schedule under adverse conditions and provide some insights to your team. This way, your team can prepare some reserves and plan risk responses if unfavorable conditions exist during execution. Which of the following techniques should you use to assess the feasibility of the schedule?
A Pareto charts
B Variance analysis
C Crashing
D Monte Carlo analysis
Correct Answer: D
Explanation:

Monte Carlo analysis

Q86: Chapter: - Topic #1
The project manager of a large construction project is responsible for ensuring that all changes to the building plans are approved and tracked before they are implemented. These activities form part of which process?
A Manage Scope
B Perform Configuration Management
C Perform Integrated change control
D Perform Quality Control
Correct Answer: C
Explanation:

Perform Integrated change control

Q87: Chapter: - Topic #1
Sally is managing a project in a Functional organization. In this organization, she can expect to find that:
A She wields considerable authority and can make independent decisions related to the project.
B Management systems are designed to support projects and project management is easy.
C Management systems are not designed to support project needs efficiently, and project management is difficult.
D There are no barriers to communication between cross-functional teams. She is able to easily reach out to other teams without needing to go through the Functional manager.
Correct Answer: C
Explanation:

Management systems are not designed to support project needs efficiently, and project management is difficult.

Q88: Chapter: - Topic #1
You are just about to present your project’s status to your company’s executive team. One of your resources hands you an updated report on the progress of a critical deliverable as you are leaving your desk for the meeting. You review the report as you are walking to the conference room and notice that there is an error in the report. What do you do?
A Do not report on that part of the project.
B Disclose that you have just discovered that there is an error in some of the information that you had intended to present, and only present the information that you know to be true.
C Cancel the meeting.
D Present the information as-it-is and revise it in the meeting minutes, which will be sent after 2 days
Correct Answer: B
Explanation:

Disclose that you have just discovered that there is an error in some of the information that you had intended to present, and only present the information that you know to be true.

Q89: Chapter: - Topic #1
Which of the following is not a tool and technique of the Collect Requirements process?
A Group creativity techniques
B Interviews
C Questionnaires
D Traceability matrix
Correct Answer: D
Explanation:

Traceability matrix

Q90: Chapter: - Topic #1
A project has several teams. Team A has repeatedly missed deadlines in the past. This has caused team D to have to crash the critical path several times. As the team leader for team D, you receive word that the next deadline may also be missed. You should meet with the:
A Project Manager alone
B Project manager and Management
C Manager of Team D
D Project Manager and the leader of team A
Correct Answer: D
Explanation:

Project Manager and the leader of team A

Q91: Chapter: - Topic #1
Emily is about to review her project stakeholder engagement plan to make some necessary adjustments. She has got her project management plan, the recent issue log and the work performance data. Which of the following inputs is still missing for this process?
A Project charter
B Stakeholder engagement plan
C Project documents
D Communication management plan
Correct Answer: C
Explanation:

Project documents

Q92: Chapter: - Topic #1
When does the Close Project or Phase process need to be performed in case of multi-phased projects?
A The Close Project or Phase process needs to be done at the end of each phase of the project; however, it is left to the project manager’s discretion on whether he/she wants to perform this process in between phases. It necessarily needs to be done at the end of the project.
B The Close Project or Phase process is done at the end of the project in case the work is contracted out to external performing organizations.
C The Close Project or Phase process needs to performed at the end of the project and involves closing out the entire project scope.
D The Close Project or Phase process needs to be performed at the end of each phase of the project and involves closing out the portion of project scope applicable to that phase.
Correct Answer: D
Explanation:

The Close Project or Phase process needs to be performed at the end of each phase of the project and involves closing out the portion of project scope applicable to that phase.

Q93: Chapter: - Topic #1
A research project needed to be carried out under largely undefined, uncertain and rapidly changing environmental conditions. If this project is carried out as a multi-phase project, which of the following phase-to-phase relationships best suits it?
A Overlapping relationship
B Sequential relationship
C Iterative relationship
D Boxed relationship
Correct Answer: C
Explanation:

Iterative relationship

Q94: Chapter: - Topic #1
You are in the execution stage of your project and you have been informed that “corporate” will be sending in a team of consultants to review whether your project activities comply with company’s and PMI’s policies, standards and procedures. This is an example of?
A Quality Audit
B Organizational Process Assets
C Process Analysis
D Recommended Corrective Actions
Correct Answer: A
Explanation:

Quality Audit

Q95: Chapter: - Topic #1
John’s project is in execution. During the monitoring and controlling of the project, John finds out that the current stakeholder engagement strategy needs to be thoroughly reviewed. He invites selected key stakeholders and some subject matter experts to brainstorm on new ideas and approaches that can be used. John is planning to facilitate the session himself. The planed session in this scenario is an example of?
A Project status update meeting
B Integrated change control
C Project quality control
D Expert judgment obtained through a focus group
Correct Answer: D
Explanation:

Expert judgment obtained through a focus group

Q96: Chapter: - Topic #1
A project team is currently assessing the project stakeholder management plan for its validity. The project documents are essential inputs to this process. Which of the following project documents must be used by the project team during this process?
A All project documents prepared during the project so far.
B Project documents prepared during the project planning.
C Project documents prepared during the project execution.
D Project documents prepared during the project initiation.
Correct Answer: A
Explanation:

All project documents prepared during the project so far.

Q97: Chapter: - Topic #1
Debbie, an IT project manager, is in the planning phase of a shopping website development project. A junior project manager, who has been working under her authority, started developing procedures to indicate how the integrity of cost and schedule performance baselines should be maintained in the project. Where should the junior project manager store these procedures?
A In the project human resource plan
B In the project scope statement
C In the project management plan
D In the project communication plan
Correct Answer: C
Explanation:

In the project management plan

Q98: Chapter: - Topic #1
You are a Project Manager creating the final project file. Which information would you NOT include in this file?
A Project calendars
B Lessons learned from previous similar projects
C Risk response actions
D Scope management plan
Correct Answer: B
Explanation:

Lessons learned from previous similar projects

Q99: Chapter: - Topic #1
Emily has recently been asked to manage the deployment of an enterprise resource planning system for her organization. Emily has sent her project sponsor a meeting request to discuss her project’s stakeholder management plan. The sponsor believes that the stakeholder management planning is not relevant for such internal projects. The sponsor believes that only the scope, schedule and cost management plans are sufficient for such projects. The sponsor has asked Emily to describe the objective of the meeting. Which of the following is the best response to this question?
A The objective of the meeting is to develop the project stakeholder register.
B The objective of the meeting is to develop strategies to effectively keep the project stakeholder engaged and committed to the project.
C The objective of the meeting is to conform to the PMBOK standards.
D The objective of the meeting is to identify and classify project stakeholders.
Correct Answer: B
Explanation:

The objective of the meeting is to develop strategies to effectively keep the project stakeholder engaged and committed to the project.

Q100: Chapter: - Topic #1
You are an inexperienced project manager who has been appointed to manage a project in a matrix organization. Because of this you can expect the communication in this project to be:
A Open and Accurate
B Easy to Automate
C Simple
D Complex
Correct Answer: D
Explanation:

Complex