Free PMP Mock Exam #7

Questions
Q1: Chapter: - Topic #1
A project manager presented Earned value analysis data in a tabular format while providing a performance report. An alternative way in which the project manager could have presented the Earned value analysis data is by using:
A A linear graph
B An S-curve
C A logarithmic curve
D An Epsilon graph
Correct Answer: B
Explanation:

An S-curve

Q2: Chapter: - Topic #1
Creating a sense of community is a benefit of what type of strategy?
A Group based management
B Hoteling
C Co-location
D Virtual teams
Correct Answer: C
Explanation:

Co-location

Q3: Chapter: - Topic #1
Which of these precedence relationships is most commonly used in Precedence Diagramming Method?
A Finish to Start
B Start to Finish
C Start to Start
D Finish to Finish
Correct Answer: A
Explanation:

Finish to Start

Q4: Chapter: - Topic #1
Your project schedule shows a 15 month finish, but your customer has just realized there is a regulatory requirement to complete the project by a certain date and insists this project must be finished in 12 months. Which of the following is the best approach?
A Tell the customer it can be done, then cut your estimates by 20%.
B Cut the scope by 20%, tell the customer the critical path has changed, and resubmit the schedule for review.
C Stand your ground. Cutting scope or time will result in an inferior project outcome.
D Inform the customer of the impacts, then crash the project.
Correct Answer: D
Explanation:

Inform the customer of the impacts, then crash the project.

Q5: Chapter: - Topic #1
Which of the following documents the formal or informal assessments of the project team’s effectiveness?
A Team Performance Assessments
B Project Performance Appraisals
C Observations
D Conversations
Correct Answer: A
Explanation:

Team Performance Assessments

Q6: Chapter: - Topic #1
Emily is the project manager of a project that has a timeline of 18 months. Emily has planned for daily status reports to be sent out to all stakeholders. After receiving two such reports, the project sponsor informs Emily that she would only like to have fortnightly reports. Emily had done an analysis of communications requirements and considered various attributes for the communications management plan. What aspect has she missed out, which resulted in a daily status report being sent out instead of fortnightly status reports?
A She has not considered the frequency of information distribution.
B She has not considered the purpose for distribution of information.
C She has not considered the timeline of the project.
D She has not considered the content of the information to be distributed.
Correct Answer: A
Explanation:

She has not considered the frequency of information distribution.

Q7: Chapter: - Topic #1
Project stakeholders are individuals and organizations that are actively involved in the project or have an interest in it. Which of the following is not a stakeholder?
A Customer
B Project Sponsor
C Competitor
D Project Manager
Correct Answer: C
Explanation:

Competitor

Q8: Chapter: - Topic #1
The Identify Stakeholders process is an initiating process. At this stage, which of the following organizational process assets is the most crucial input to this process?
A Change control procedures
B Lessons learned from previous projects.
C Financial control procedures
D Risk control procedures
Correct Answer: B
Explanation:

Lessons learned from previous projects.

Q9: Chapter: - Topic #1
Jane is working for a chemical industry and her management proposed two different projects to manufacture Benzene for commercial use. After doing financial analysis, the financial advisor provided her the following statistics about the projects. Project-1: 60% probability of success with a profit of $500,000 and 20% probability of failure with a loss of $200,000; Project-2: 30% probability of success with a profit of $300,000 and 30% probability of failure with a loss of $400,000;
Correct Answer:
Explanation:

Project-1

Q10: Chapter: - Topic #1
Why is it important to have a staff release plan for people within the project team?
A It helps people manage their time.
B The project protects itself from lawsuit.
C It is not important.
D The project saves money by releasing people from the project at the right time and morale is also improved.
Correct Answer: D
Explanation:

The project saves money by releasing people from the project at the right time and morale is also improved.

Q11: Chapter: - Topic #1
You took over a project from an individual who was let go. You are reading the project documentation and found the project charter was signed by five managers. What should be your primary concern at this time?
A Determining reporting structure
B Communicating in a matrix organization
C Getting a single sponsor
D Identifying who can represent the project for change control
Correct Answer: C
Explanation:

Getting a single sponsor

Q12: Chapter: - Topic #1
Your company will receive a large bonus payment for completing a customer’s project by a certain date. However, as the project manager, you know the project will complete approximately 2 weeks after that date as it is currently scheduled. Your manager is insisting that you to do whatever it takes to finish the project by that date, even if it means “cutting corners here and there.” What do you do?
A Make a formal scope change request.
B Fast track the project.
C Explain to both your manager and the project stakeholders the impact that this schedule change could have on the project.
D Compress the schedule
Correct Answer: C
Explanation:

Explain to both your manager and the project stakeholders the impact that this schedule change could have on the project.

Q13: Chapter: - Topic #1
You are involved as project manager in a fairly large-sized project. You are in the process of making a procurement decision and plan to go with a simple purchase order. However, you are doubtful whether this is the correct thing to do and decide to find out more details about the process to be followed. Based on your findings, which of the following would be correct?
A A simple purchase order is not appropriate for project. The project manager should always use the Request for Proposal (RFP) route.
B Organizational process assets are guidelines available to the project. As project manager you have the final decision making authority and can decide whether to go in for a simple purchase order or not.
C The value of the project is immaterial. As project manager, you have the final decision making authority to go in for a simple purchase order as long as you are contracting with an approved vendor
D You would need to verify the policy constraints that form part of the Organizational process assets. Many organizations have policies that constrain procurement decisions and require use of a longer form of contract for projects above a certain value.
Correct Answer: D
Explanation:

You would need to verify the policy constraints that form part of the Organizational process assets. Many organizations have policies that constrain procurement decisions and require use of a longer form of contract for projects above a certain value.

Q14: Chapter: - Topic #1
Which of the following is not true about the WBS?
A The project team must be involved in developing the WBS
B The WBS must represent all product and project work.
C WBS should focus on activities rather than deliverables
D WBS is usually represented in a hierarchical fashion
Correct Answer: C
Explanation:

WBS should focus on activities rather than deliverables

Q15: Chapter: - Topic #1
What do buyers and seller have in common with regards to Control Procurements?
A Each party ensures that both it and the other party meet their contractual obligations and that their own legal rights are protected.
B Both parties have specific resources that can be idle.
C Both parties have a contract change management plan.
D Each party has its own project plan and legal team
Correct Answer: A
Explanation:

Each party ensures that both it and the other party meet their contractual obligations and that their own legal rights are protected.

Q16: Chapter: - Topic #1
A first-time project manager was assigned to a project that had a duration of 3 months. In order to gain a head start in the project, she took an older, completed project and incorporated all the tools, techniques and checklists from that project in their entirety into the current one. The older project had been completed in 14 months’ time and was very similar in nature. The most appropriate comment on this would be:
A This is an excellent example of reuse of artifacts from prior projects.
B This may be unnecessary. The project management team needs to decide what is appropriate for the project.
C This is not the correct procedure. The project manager should always create processes and documents afresh for new projects.
D This is not correct. The project manager is violating copyright and intellectual property rights of the organization’s prior customers.
Correct Answer: B
Explanation:

This may be unnecessary. The project management team needs to decide what is appropriate for the project.

Q17: Chapter: - Topic #1
A project manager manages a distributed team with team members located in five countries. Due to time-zone differences, he is unable to find a time that is acceptable to all team members. Which conflict resolution technique is best suited for this situation?
A Compromise
B Force
C Withdraw
D Avoid
Correct Answer: A
Explanation:

Compromise

Q18: Chapter: - Topic #1
You are working on a data center migration project and will be moving a mainframe system to another data center. However, you can’t have any downtime when performing the move. The subject matter experts have various ideas regarding how this daunting task can be done, but the group is not coming to a consensus. You have decided that you will send out a questionnaire to the subject matter experts to get their views and risks on the project. You will then summarize the risks and approaches, and recirculate it to the subject matter experts. You are hoping to reach consensus after several rounds of this. What type of tool is being used?
A Interviewing
B Brainstorming
C SWOT Analysis
D Delphi Technique
Correct Answer: D
Explanation:

Delphi Technique

Q19: Chapter: - Topic #1
A project manager wants to understand a project goal in relation to the steps for getting to that goal. Which of the following is a useful method for contingency planning that aids a team in anticipating intermediate steps that could derail achievement of a project goal?
A Affinity diagram
B Process decision program charts (PDPC)
C Interrelationship digraphs
D Tree diagrams
Correct Answer: B
Explanation:

Process decision program charts (PDPC)

Q20: Chapter: - Topic #1
____________ is performed on risks that have been prioritized by the Perform Qualitative Risk Analysis process as potentially and substantially impacting the project.
A Perform Risk Cost Analysis
B Perform Risk Exposure Analysis
C Perform Quantitative Risk Analysis
D Perform Risk Outcome Analysis
Correct Answer: C
Explanation:

Perform Quantitative Risk Analysis

Q21: Chapter: - Topic #1
You are attempting to estimate the resources required to put the server racks together in the new data center you are building. It has occurred to you that you may be able to compress the schedule if you look at using power tools vs. hand tools to build the racks and use individuals who have worked on this brand of rack in the past. This is an example of what type of resource estimating tool?
A Top Down Estimating
B Bottom Up Estimating
C Alternative Analysis
D Published Estimating Data
Correct Answer: C
Explanation:

Alternative Analysis

Q22: Chapter: - Topic #1
A seller entered into contract with a buyer. At the end of the project, the seller was reimbursed for the cost of the project, but received a very low fee based on certain subjective criteria that had been laid down in the contract. What type of contract is this likely to be?
A Cost Plus Fixed Fee (CPFF) contract
B Fixed Price Incentive Fee (FPIF) contract
C Cost Plus Incentive Fee (CPIF) contract
D Cost Plus Award Fee (CPAF) contract
Correct Answer: D
Explanation:

Cost Plus Award Fee (CPAF) contract

Q23: Chapter: - Topic #1
A project manager has decided to use a decision tree to make a build or upgrade analysis. The build requires an investment of $ 200 M (where M represents million). On the build decision branch, there is a 60% probability of strong demand (yielding a revenue of $ 400 M) and a 40% probability of weak demand (yielding a revenue of $150 M). What is the expected monetary value (EMV) of the build?
A $ 100 M
B $ 300 M
C $ 140 M
D $ 200 M
Correct Answer: A
Explanation:

$ 100 M

Q24: Chapter: - Topic #1
All of the monitoring and control processes and many of the executing processes produce change requests as an output. Change requests include corrective action and preventive action. Which of the following are normally affected by corrective and preventive actions?
A Defect repair
B Regressive baselines
C The project baselines
D The performance against baselines
Correct Answer: D
Explanation:

The performance against baselines

Q25: Chapter: - Topic #1
A good quality audit should be:
A structured and independent
B informal and independent
C informal and internal
D structured and internal
Correct Answer: A
Explanation:

structured and independent

Q26: Chapter: - Topic #1
While going through a list of candidates to be hired for your project, you find that your cousin is one the 3 short listed candidates. You know that she was desperately looking for job. After reviewing these resumes, you’ll be sending them to the electronics engineer for a technical interview. Having a first look at the 3 short listed resumes, you realize that they have similar qualifications and experiences. What should you do?
A To avoid conflict of interest, ignore your cousin’s resume but forward the other two resumes.
B Forward all three resumes.
C Call your cousin and conduct an informal interview yourself before forwarding the resumes.
D Consult your boss before forwarding the resumes for interview.
Correct Answer: B
Explanation:

Forward all three resumes.

Q27: Chapter: - Topic #1
Which of the following activities fall under the planning process group but not under the Project Schedule Management?
A Estimating the type of materials and equipment needed to perform project activities
B Developing the Schedule Management Plan
C Identification of various activities to produce the project deliverables
D Developing a detailed description of the project and product being developed
Correct Answer: D
Explanation:

Developing a detailed description of the project and product being developed

Q28: Chapter: - Topic #1
Decision making is an important skill a project manager must possess to manage and lead the team. Which of the following is NOT a part of the six- phase decision-making model?
A Solution evaluation planning
B Solution action planning
C Problem solution generation
D Problem solution escalation
Correct Answer: D
Explanation:

Problem solution escalation

Q29: Chapter: - Topic #1
What does it mean if the Earned Value is equal to Actual Cost?
A Schedule Variance Index is 1
B Project is on budget and on schedule
C There is no cost variance
D There is no schedule variance
Correct Answer: C
Explanation:

There is no cost variance

Q30: Chapter: - Topic #1
As part of the Control Procurements process, the project manager prepared a complete set of indexed contract documentation, including the closed contract, to include with the final project files. This is called a:
A Procurement file
B Documentation file
C Closure report
D Closure file
Correct Answer: A
Explanation:

Procurement file

Q31: Chapter: - Topic #1
You are authorized to approve expenditures above $15,000. For the last several weeks you have been negotiating the terms and pricing of a contract with a vendor, and you want to keep costs as low as possible. This has been a very difficult negotiation process. A colleague suggests you tell the vendor you can only approve expenses below $10,000 as a way to keep the price low. What do you do?
A Ask for binding arbitration.
B Tell the vendor you are only authorized to approve expenses under $10,000.
C Do not follow the colleague’s advice.
D Put a deadline on the negotiation completion.
Correct Answer: C
Explanation:

Do not follow the colleague’s advice.

Q32: Chapter: - Topic #1
A project manager is giving a project update to the key stakeholders. During the meeting, he finds out that most of the stakeholders are busy checking and replying to their emails. Which of the following is the best action that could have eliminated this issue?
A A meeting ground rule on active listening
B Providing snacks to the stakeholders during the meeting
C Including the company’s code of conduct in the presentation handouts
D Asking sudden unexpected questions outside the scope of the project
Correct Answer: A
Explanation:

A meeting ground rule on active listening

Q33: Chapter: - Topic #1
You are working as a project manager for a wind-powered vehicle manufacturing project, which is in its planning phase. You carefully gathered all your requirements from your key stakeholders and prepared a system requirements specification and project requirements specification documents. While presenting your documents to the project team, a project team member who is very enthusiastic about the project started talking about the duration estimates for each activity. Which of the following statements indicate your response to your team member?
A WBS creation and Schedule development must be done after estimating durations
B Schedule development and Costs estimation must be done before estimating durations
C Scope definition, WBS creation, Quality planning, and Communication planning must be done before estimating durations
D Scope definition, WBS creation, Activity definition, and Activity sequencing must be done before estimating durations
Correct Answer: D
Explanation:

Scope definition, WBS creation, Activity definition, and Activity sequencing must be done before estimating durations

Q34: Chapter: - Topic #1
A project team is trying to solve a moderately complex problem. The have generated data using affinity diagrams. That data possess intertwined logical relationships. Which of the following tool can help the team analyze these intertwined relationships?
A Interrelationship digraph
B Fishbone diagram
C Histogram
D Tree diagram
Correct Answer: A
Explanation:

Interrelationship digraph

Q35: Chapter: - Topic #1
You are a Project Manager for a company that has a composite organization structure. The current project you are managing is coming to an end. There are a number of activities that need to be completed including releasing project resources. All of the following statements are examples or true statements related to releasing project resources in this company EXCEPT?
A Documenting the release date for project resources in the project management plan
B Transferring project equipment to the regular operations of the company
C Reassigning project team members to a new project within the company
D Transferring the documented lessons learned into the lessons learned database
Correct Answer: D
Explanation:

Transferring the documented lessons learned into the lessons learned database

Q36: Chapter: - Topic #1
A project uses rounding of activity estimates data to the nearest $100, uses staff hours as the unit of measure for resources, and has a variance threshold of 10% deviation from the baseline plan. These would be typically documented in the:
A Cost management plan
B Scope Statement
C WBS
D Project charter
Correct Answer: A
Explanation:

Cost management plan

Q37: Chapter: - Topic #1
Emily has recently taken over a project as the project manager. The project is early in the executing phase. Although, the project scope statement was signed off by all key stakeholders, Emily finds out that some of the key stakeholders do not fully understand the project scope. Stakeholders’ continuous support is very critical for the success of the project. What must Emily do?
A Email the copy of the scope management plan to the key project stakeholders.
B Don’t do anything as the scope statement has already been signed by all the key project stakeholders.
C Email the copy of the scope statement to the key project stakeholders.
D Conduct one-to-one meeting sessions with these key stakeholders to ensure that they understand the project scope.
Correct Answer: D
Explanation:

Conduct one-to-one meeting sessions with these key stakeholders to ensure that they understand the project scope.

Q38: Chapter: - Topic #1
During the Conduct Procurements process, the procuring organization found that there were significant differences in the pricing by different sellers. What is the best course of action in such a scenario?
A Award the project to a supplier who is already on the procuring organization’s preferred supplier list.
B Cancel the procurement activity.
C Investigate whether the project statement of work was defective or ambiguous.
D Award the project to the highest bidder.
Correct Answer: C
Explanation:

Investigate whether the project statement of work was defective or ambiguous.

Q39: Chapter: - Topic #1
You have been assigned as the project manager for a software development project. You are currently communicating with stakeholders and addressing their issues and expectations. Which of the following documents help carrying out this effort?
A The Issue log, Project charter, and Configuration management system
B The stakeholder management plan, communications management plan, and the change log
C The Project risk register, Work performance information, and Accepted deliverables
D Business case, change requests, and control charts
Correct Answer: B
Explanation:

The stakeholder management plan, communications management plan, and the change log

Q40: Chapter: - Topic #1
Peter’s project is in execution. Peter has a monthly stakeholder update meeting set up where he presents the project’s progress and current issues to the key stakeholders. During the last stakeholder update meeting, the stakeholders requested Peter to provide bi-weekly project updates instead of monthly updates. The communication management plan has been broadly framed and it doesn’t restrict Stanley from doing bi-weekly updates. What should Peter do?
A Start providing bi-weekly updates instead of monthly updates.
B Update the communication management plan prior to providing the bi-weekly updates.
C Disregard the stakeholders’ request and continue with the monthly updates.
D Request the stakeholders to submit a change request.
Correct Answer: A
Explanation:

Start providing bi-weekly updates instead of monthly updates.

Q41: Chapter: - Topic #1
In an underground highway construction project, the project stakeholders have suggested many changes to the project scope. As you have already defined the cost baseline in your project, you would like to revisit the baseline to see how these changes impact the overall cost of the project. So, you have started an impact analysis to determine the impact, and inform the concerned stakeholders of all approved changes and the corresponding costs. You must use the following to carry out such process:
A Control Scope
B Monitor Risks
C Control Costs
D Monitor Communications
Correct Answer: C
Explanation:

Control Costs

Q42: Chapter: - Topic #1
You are managing a fund raising golf tournament that has a hole-in-one contest. However, your company can’t afford to pay the $1,000,000 award if someone does get a hole in one, so they have elected to take out an insurance policy in the event that someone does get lucky. This is an example of?
A Sharing
B Mitigation
C Transference
D Avoidance
Correct Answer: C
Explanation:

Transference

Q43: Chapter: - Topic #1
Which of the following documents will help trace the requirements to product design?
A Requirements traceability matrix
B Design traceability matrix
C Project scope statement
D Product traceability matrix
Correct Answer: A
Explanation:

Requirements traceability matrix

Q44: Chapter: - Topic #1
You are analyzing the risk in a project and decide to do sensitivity analysis to determine which risks have the most potential impact on the project. You look at a tool to help compare the relative importance of variables that have a high degree of uncertainty to those that are more stable. One such tool is:
A Beta Distribution
B Multicriteria decision analysis
C Control Chart
D Tornado Diagram
Correct Answer: D
Explanation:

Tornado Diagram

Q45: Chapter: - Topic #1
A Work Breakdown Structure (WBS) dictionary supports the WBS and is a companion document to the WBS. Which of the following is not included in the WBS dictionary?
A List of schedule milestones
B Resource assigned
C Agreement Information
D Code of Account Identifier
Correct Answer: B
Explanation:

Resource assigned

Q46: Chapter: - Topic #1
In a Finish to Start relationship between predecessor and successor activities, a project manager decides to schedule a successor activity 5 days before its predecessor is complete. This is accomplished by providing 5 days of:
A Lag
B Load
C Fast-tracking
D Lead
Correct Answer: D
Explanation:

Lead

Q47: Chapter: - Topic #1
Your are working for a large project organization, with several project managers, working on 15 projects. All project managers submit their status reports at month end. One of your colleague project manager has reported an error in last 2 months. Discussing the issue with one of her project’s team members, who is also working on one of your projects, you realize that she is deliberately misreporting the project’s status, to pump-up her performance as the annual performance appraisal is due next month. The month-end review meeting will be held in 2 days time as you are preparing your presentation for the same. What should you say about her status report?
A Report the incorrect status to the appropriate management.
B Since there is no direct relationship between your project and hers, there is no need to intervene in this issue.
C Prepare a brief of what you have discussed with her team member and report the inconsistency in the meeting.
D Send an email to her boss asking to check the contents of her report.
Correct Answer: A
Explanation:

Report the incorrect status to the appropriate management.

Q48: Chapter: - Topic #1
Costs incurred in one area of a project can offset costs in another area of the same project. However, it is not the best practice to consider only the costs of project execution when making project decisions. What must also be considered?
A Costs of non-conformance
B Planning costs
C Operating costs
D Initiating costs
Correct Answer: C
Explanation:

Operating costs

Q49: Chapter: - Topic #1
Johan is a project manager working for a Norwegian accounting firm. To get results, Johan often tells team members that if deadlines are not met, he will have to discuss their performance with their functional managers. Johan’s organization can not be a:
A Projectized organization
B Weak matrix organization
C Functional organization
D Strong matrix organization
Correct Answer: A
Explanation:

Projectized organization

Q50: Chapter: - Topic #1
What is the critical path for this project?
Question Attachment
A 11 days
B 13 days
C 14 days
D 16 days
Correct Answer: D
Explanation:

14 days

Q51: Chapter: - Topic #1
Which of the following items needs to be kept in mind when relying on risk identification checklists?
A They are biased.
B They are not exhaustive.
C They are often inaccurate.
D They are easy to prepare.
Correct Answer: B
Explanation:

They are not exhaustive.

Q52: Chapter: - Topic #1
What is the free float for Activity B?
Question Attachment
A 2 days
B 3 days
C 4 days
D 5 days
Correct Answer: A
Explanation:

2 days

Q53: Chapter: - Topic #1
A project manager is performing a set of processes in the Initiating Process Group. Which of the following is likely to be part of the Initiating Process Group?
A Develop Project Management Plan
B Define Scope
C Develop Project Charter
D Plan Quality Management
Correct Answer: C
Explanation:

Develop Project Charter

Q54: Chapter: - Topic #1
You have been offered a position managing a project that will last 12 months. However, you know that in 6 months you will be relocating to another state for family reasons. What should you do?
A Turn down the position.
B Accept the position and provide 4 weeks notice before leaving the job.
C Accept the position and compress the schedule to complete the project in 6 months.
D Disclose your relocation plans to the hiring manager.
Correct Answer: D
Explanation:

Disclose your relocation plans to the hiring manager.

Q55: Chapter: - Topic #1
The RACI chart is an example for a responsibility assignment matrix (RAM). The letters R and C in RACI chart stand for
A Responsible and consult
B Resource and consultant
C Responsible and categorize
D Resource and consult
Correct Answer: A
Explanation:

Responsible and consult

Q56: Chapter: - Topic #1
Peter is managing the development of an ecommerce website for his organization. Peter enjoys coercive powers and has assigned Julie, a project team member, to facilitate the team meetings. During any team meeting, Julie must?
A Influence team members to support the project manager’s decisions
B Support the team members to challenge the project manager’s decisions
C Negotiate with team members to achieve the project objectives
D Remain neutral and facilitate the meetings
Correct Answer: D
Explanation:

Remain neutral and facilitate the meetings

Q57: Chapter: - Topic #1
Experienced project managers always tell that accuracy and precision are not the same. Precise measurements may not be accurate and accurate measurements may not be precise. Which of the following statementsabout the precision and accuracy are CORRECT?
A Accuracy means the degree to which a set of inherent characteristics fulfill requirements and Precision means a category assigned to products or services having the same functional use but different technical characteristics
B Accuracy means the values of repeated measurements are clustered and Precision means the measured value is close to the actual value
C Precision means the degree to which a set of inherent characteristics fulfill requirements and Accuracy means a category assigned to products or services having the same functional use but different technical characteristics
D Precision means the values of repeated measurements are clustered and Accuracy means the measured value is close to the actual value
Correct Answer: D
Explanation:

Precision means the values of repeated measurements are clustered and Accuracy means the measured value is close to the actual value

Q58: Chapter: - Topic #1
You are setting up your project team and you are looking at a chart that shows that the programming will be performed by Systems Development, the infrastructure will be implemented by Infrastructure Systems, the customer communication will be handled by the Call Center. This is an example of what type of chart?
A RACI
B Organizational Breakdown Structure (OBS)
C Work Breakdown Structure
D Resource Breakdown Structure (RBS)
Correct Answer: B
Explanation:

Organizational Breakdown Structure (OBS)

Q59: Chapter: - Topic #1
Richard is currently assessing his project stakeholders influences, interests, expectations, risk tolerance and engagement levels. This relates to which of the following tools and techniques?
A Stakeholder register
B Stakeholder analysis
C Autocratic decision making
D Expert judgement
Correct Answer: B
Explanation:

Stakeholder analysis

Q60: Chapter: - Topic #1
A company you worked for several years ago is bidding on a project your new company will be starting in approximately 6 months. You have been selected to manage the project, and will be participating in the vendor selection processes. What should you do?
A Notify the stakeholders of your status and excuse yourself from the vendor selection process.
B Provide the vendor selection committee with as much detail as you can remember about your former company so that the best decision can be reached.
C Notify the project stakeholders of your status as a former employee of the bidding company, and comply with their preferences for how you participate in the vendor selection process.
D Do nothing.
Correct Answer: C
Explanation:

Notify the project stakeholders of your status as a former employee of the bidding company, and comply with their preferences for how you participate in the vendor selection process.

Q61: Chapter: - Topic #1
Which of the following statements most accurately describes a project scenario?
A Changes in project scope during the initial phases of the project are very expensive.
B The influence of the stakeholders is the same all through the project.
C Staffing peaks up during the execution phase of a project.
D The next phase of a project should never start until the deliverables for the previous phase have been completely reviewed and approved.
Correct Answer: C
Explanation:

Staffing peaks up during the execution phase of a project.

Q62: Chapter: - Topic #1
You have been asked by your project manager to help them create a chart that illustrates the project resources that will be working on each work package. What would be the best type of chart to use?
A Milestone chart
B RACI chart
C Project organization chart
D WBS
Correct Answer: B
Explanation:

RACI chart

Q63: Chapter: - Topic #1
As the project manager of a high-visibility project, you are in the process of Identifying risks. You are concerned that the data you collect might be biased. A technique that helps keep the bias out of the data and keeps any one person from having undue influence on the outcome is:
A Interviewing
B Round-robin technique
C Ishikawa technique
D Delphi technique
Correct Answer: D
Explanation:

Delphi technique

Q64: Chapter: - Topic #1
Progressive elaboration is least applicable to which of the following processes?
A Create WBS
B Control Schedule
C Develop Schedule
D Estimate Activity Durations
Correct Answer: B
Explanation:

Control Schedule

Q65: Chapter: - Topic #1
You are the project manager of a project executing work under a contract signed with a buyer organization. Just after the project has started, you notice that the buyer organization had made a mistake in the financial terms and your organization stands to benefit considerably through this oversight. What should your stance be?
A Do not take any action since a contract is a binding and legal document.
B Discuss with your management on how you could gain a bonus due to the increased revenue your company stands to gain.
C Informally check with your counterpart in the buyer organization to see if they have noticed this error.
D Bring the error to the notice of the buyer organization and have an amendment made to the contract since this was in good faith.
Correct Answer: D
Explanation:

Bring the error to the notice of the buyer organization and have an amendment made to the contract since this was in good faith.

Q66: Chapter: - Topic #1
You have completed a milestone in your software development project and you are now verifying that the product meets the specifications outlined in the project management plan. What process group is this process in?
A Quality Control
B Monitor and Controlling
C Executing
D Planning
Correct Answer: B
Explanation:

Monitor and Controlling

Q67: Chapter: - Topic #1
If you want a group of experts to identify project risks, but also want unbiased data, what is an appropriate technique to use?
A Interviewing
B Delphi technique
C Assumption analysis
D Brainstorming
Correct Answer: B
Explanation:

Delphi technique

Q68: Chapter: - Topic #1
You are a Project Manager for a company that designs and develops automation systems for car companies. You are in the Close Project process for a project in which a new automation system has been designed and created for a car company located in Korea. You need to obtain formal acceptance for the new automation system. All of the following statements are true with respect to the final acceptance of the new system EXCEPT?
A Performance tests on the new automation system should be completed by the car company.
B A formal statement is issued indicating that the new automation system meets the terms of the contract.
C Final acceptance for the new automation system can be informal or formal.
D A checklist can be used to determine whether the new automation system meets the car company’s specifications
Correct Answer: C
Explanation:

Final acceptance for the new automation system can be informal or formal.

Q69: Chapter: - Topic #1
You are working on a waste management project that, upon competition, will be handed over to the local municipality for steady state operation. Parking of the trucks and other vehicles has become a major problem because no parking area has been allotted to you on the main dumping site. As a result, your trucks are being parked on nearby roadsides. One of the fleet supervisor tells you that there is a large tract of land very close to the main site, that is owned by a local charity. Many locals park their cars on this tract of land. What should you do?
A Since the piece of land is already being used as parking, you can park your trucks over there.
B Don’t park the trucks on that piece of land as it will be violation of other’s property rights.
C Check the local parking laws.
D Ask the supervisor to get contact information of the local charity.
Correct Answer: D
Explanation:

Ask the supervisor to get contact information of the local charity.

Q70: Chapter: - Topic #1
As a project manager, where would you document the escalation process to resolve issues that cannot be resolved at a lower staff level?
A Scope management plan
B Stakeholder management plan
C Staffing management plan
D Communications Management Plan
Correct Answer: D
Explanation:

Communications Management Plan

Q71: Chapter: - Topic #1
Which of these statements is accurate regarding quality management?
A Modern quality management complements project management
B Overworking the team to meet requirements is not likely to increase attrition and rework
C Quality and grade are essentially the same
D Project requirements are turned into customer needs, wants, and expectations
Correct Answer: A
Explanation:

Modern quality management complements project management

Q72: Chapter: - Topic #1
Your organization has recognized a need to replace the legacy manufacturing system with a modern software application to reduce delivery delays and process downtime. Your IT director anticipates a project to fulfill this business need, however, he warns that the new project’s budget cannot exceed $75,000 due to shortages in the department budget. He also indicates that no additional staff will be allocated to this project other than the existing IT staff. If you are assigned as a project manager to this project, you would document these initial project conditions as:
A Project assumptions in the project charter
B Project restrictions in the project management plan
C Project constraints in the project charter
D Project conditions in the project cost management plan and human resource management plan
Correct Answer: C
Explanation:

Project constraints in the project charter

Q73: Chapter: - Topic #1
Which of these items are important to address when determining each person’s role in the project team?
A Role, authority, responsibility, and competency
B Role, responsibility, and competency
C Role and responsibility
D Role, authority, and competency
Correct Answer: A
Explanation:

Role, authority, responsibility, and competency

Q74: Chapter: - Topic #1
Midway through the Collect Requirements process, a project manager finds that there are lots of unresolved issues. Which of the following is usually the best way to discover and resolve issues?
A Interviewing
B Use of a stakeholder register
C Questionnaires
D Facilitated workshops
Correct Answer: D
Explanation:

Facilitated workshops

Q75: Chapter: - Topic #1
You are a consulting project manager with over 15 years experience running software development projects. You have been engaged to manage a finance application project for a new customer. However on the first day onsite at the customer’s headquarters you are told the project has been cancelled, but there is a need for a project manager to manage a major infrastructure project to deploy a large number of servers and storage devices. The customer asks if you would be interested in leading this project. You have never managed this type of project before but would be interested in the challenge. Which of the follow is the best response?
A Do not mention your lack of experience, but ask for more information about the project. After reviewing the information and see that you could probably wing the project, accept the project.
B Accept the job with the caveat you can bring in any needed resources to work on the project, then hire a project manager you know that works in this area to handle the implementation details.
C Decline the opportunity, citing your lack of experience and knowledge in this area.
D Do not mention your lack of experience and accept the job.
Correct Answer: C
Explanation:

Decline the opportunity, citing your lack of experience and knowledge in this area.

Q76: Chapter: - Topic #1
A Resource Breakdown Structure (RBS) would be used to breakdown the project by type of resources. The RBS is an example of a:
A Linear chart
B Matrix chart
C Flow chart
D Hierarchical chart
Correct Answer: D
Explanation:

Hierarchical chart

Q77: Chapter: - Topic #1
Accepted deliverables are an input to the Close Project or Phase process. These deliverables would have been accepted through which of the following processes?
A Validate Scope
B Control Quality
C Control Scope
D Manage Quality
Correct Answer: A
Explanation:

Validate Scope

Q78: Chapter: - Topic #1
A project management team came up with certain metrics such as defect frequency, failure rate, availability and reliability. These are usually defined as an output of what process?
A Plan Quality Management
B Define Scope
C Collect Requirements
D Manage Quality
Correct Answer: A
Explanation:

Plan Quality Management

Q79: Chapter: - Topic #1
An organization wishes to ensure that the opportunity arising from a risk with positive impact is realized. This organization should:
A Exploit the risk
B Mitigate the risk
C Accept the risk
D Avoid the risk
Correct Answer: A
Explanation:

Exploit the risk

Q80: Chapter: - Topic #1
The Work Breakdown Structure (WBS) is a deliverable-oriented hierarchical decomposition of the work to be executed by the project team, to accomplish the project objectives and create required deliverables. The ‘Create WBS’ is a process under which Knowledge Area?
A Project Schedule Management
B Project Integration Management.
C Project Scope Management
D Project Cost Management
Correct Answer: C
Explanation:

Project Scope Management

Q81: Chapter: - Topic #1
As the Project Manager on the construction of a new hotel you have developed a project management plan that you believe is realistic and will be formally approved. The organizational assets that influenced the development of the plan may include all of the following except:
A Project management plan templates
B Risk register from a past project
C Change control procedures
D Business case for the project
Correct Answer: D
Explanation:

Business case for the project

Q82: Chapter: - Topic #1
The State of New York has contracted your company to provide a claims payment system for Medicaid benefits. In the contract there is a clause that indicates that the State of New York can review your work processes and deliverables. This is an example of?
A Performance Report
B Record Management System
C Deliverables Checklist
D Inspections and Audits
Correct Answer: D
Explanation:

Inspections and Audits

Q83: Chapter: - Topic #1
Long hours to meet a looming deadline and immense pressure for success from management is causing a downturn in team morale. Occasionally there are conflicts between team members over priorities and resources. How should these non-disruptive conflicts be handled?
A Use of disciplinary actions
B Private, direct and collaborative approach should be used first
C Escalation to senior management
D Arbitration
Correct Answer: B
Explanation:

Private, direct and collaborative approach should be used first

Q84: Chapter: - Topic #1
In the procurement process, the seller may be viewed initially as a bidder, then as the selected source and then as the contracted supplier. The seller will typically manage the work as a project. In such an instance, which of the following is not true?
A The Buyer becomes the customer and is thus a key project stakeholder for the seller.
B Terms and conditions of the contract become key inputs to many of the seller’s management processes. (ex: major deliverables, key milestones, cost objectives)
C There need not be a contractual relationship between the buyer and the seller
D The Seller’s project management team is concerned with all the processes of project management and not just Procurement management.
Correct Answer: C
Explanation:

There need not be a contractual relationship between the buyer and the seller

Q85: Chapter: - Topic #1
All team members have not yet been acquired for a project. However, the project manager went ahead with estimating activity durations, budgeting and other activities. What could likely happen to the activity durations?
A The activity durations are likely to decrease.
B The activity durations are likely to change.
C The activity durations will remain the same.
D The activity durations are likely to increase.
Correct Answer: B
Explanation:

The activity durations are likely to change.

Q86: Chapter: - Topic #1
Which of these tools is NOT a part of the Seven Basic Tools of Quality?
A Control Chart
B Statistical Sampling
C Flowcharting
D Scatter Diagram
Correct Answer: B
Explanation:

Statistical Sampling

Q87: Chapter: - Topic #1
Analogous Estimating is an estimation technique that use the values of parameters such as scope, cost, budget and duration from a previous similar activity as the basis of activity and is frequently used to estimate when there is a limited amount of information about the project. This is a form of:
A Gross value estimation
B Function point estimation
C Fixed point estimation
D Precision Estimation
Correct Answer: A
Explanation:

Gross value estimation

Q88: Chapter: - Topic #1
A project manager used a control chart to determine whether a process was stable or not, and to determine if its performance was predictable. He determined the upper and lower specification limits based on the contractual requirements. A set of eighteen data points were taken. Of these, 8 consecutive data points were above the mean. What can you say about such a process?
A A process is considered as out of control if five consecutive data points are above or below the mean. Hence the process is out of control.
B A process is considered as out of control if six consecutive data points are above or below the mean. Hence the process is within control.
C A process is considered as being within control if less than half the data points are above or below the mean. Hence the process is within control.
D A process is considered as out of control if seven consecutive data points are above or below the mean. Hence the process is out of control.
Correct Answer: D
Explanation:

A process is considered as out of control if seven consecutive data points are above or below the mean. Hence the process is out of control.

Q89: Chapter: - Topic #1
To communicate with stakeholders on the resolved issues and the issues that are hard to resolve, you use an issue log in your project. Since you assign an owner for every issue and resolve it by proactively working on it, your stakeholders actively support all your efforts in managing the project. This method of actively resolving issues and reducing risks to the project is known as:
A Quality management
B Scope Management
C Communications management
D Stakeholder management
Correct Answer: D
Explanation:

Stakeholder management

Q90: Chapter: - Topic #1
A control chart is used to determine whether or not a process is stable or has predictable performance. When a process is within acceptable limits, the process need not be adjusted. What are the upper and lower control limits usually set as?
A + / – 3 sigma
B + / – 6 sigma
C + / – 2 sigma
D + / – 1 sigma
Correct Answer: A
Explanation:

+ / – 3 sigma

Q91: Chapter: - Topic #1
A project is contracted as a Cost-Plus-Fixed-Fee (CPFF) type of contract with a fee of 10% of estimated costs. The estimated cost is US$ 50,000. If the project comes in at US$ 75,000 with no changes in project scope, what would be the total cost of the contract?
A US$ 55,000
B US$ 125,000
C US$ 75,000
D US$ 80,000
Correct Answer: D
Explanation:

US$ 80,000

Q92: Chapter: - Topic #1
If you want to have multiple vendors bid on your contract, what is the best way to ensure that all vendors have the same information before bidding?
A Issue a standard request for bid and do not allow any questions
B Hold a bidder conference
C Communicate only through email
D Develop a qualified sellers list
Correct Answer: B
Explanation:

Hold a bidder conference

Q93: Chapter: - Topic #1
Which of the following processes produces a Risk Register?
A Perform Quantitative Risk Analysis
B Plan Risk Management
C Perform Qualitative Risk Analysis
D Identify Risks
Correct Answer: D
Explanation:

Identify Risks

Q94: Chapter: - Topic #1
You are the Project Manager for Motor Cars, Corp. You are working on a project for the Human Resources department that is scheduled to take one year. After three months into the project, you calculate the EV at $35,000 and the PV at $45,000. Which option below represents the value for the SV?
A -$10,000
B 1.29
C 0.78
D $10,000
Correct Answer: A
Explanation:

-$10,000

Q95: Chapter: - Topic #1
Project performance measurements are used to assess the magnitude of variation from the original scope baseline. Once the degree of scope variation is known, what step is performed next?
A Audit the project team
B Upgrade the configuration management database with new controls.
C Replanning
D Root cause analysis of the cause of the variance relative to the scope baseline.
Correct Answer: D
Explanation:

Root cause analysis of the cause of the variance relative to the scope baseline.

Q96: Chapter: - Topic #1
You are the Project Manager for Commodities, Inc. You are involved in a new project to create an internal web site for the employees of Commodities, Inc that will allow them to view events within the company. All of the following options listed are project constraints EXCEPT?
A The project must be completed by December 31st of the current year.
B There is a budget of $75,000 for the project.
C The navigation menu for the website must be on the top of the page.
D Only 3 employees are available to work on the project.
Correct Answer: C
Explanation:

The navigation menu for the website must be on the top of the page.

Q97: Chapter: - Topic #1
A project manager is informed that a limited number of resources are going to be available for his project. He creates a project schedule by adding buffers to the project to protect the target finish date. What type of schedule network analysis is he using?
A What-if analysis
B Critical path method
C Critical chain method
D Resource leveling.
Correct Answer: C
Explanation:

Critical chain method

Q98: Chapter: - Topic #1
Quantitative risk analysis should be performed:
A only on risks identified by the project manager
B only in extreme cases
C only on prioritized risks
D on all risks
Correct Answer: C
Explanation:

only on prioritized risks

Q99: Chapter: - Topic #1
A project team is currently planning to perform the Monitor Stakeholder Engagement process to reassess the project stakeholders’ current engagement levels and review the current stakeholder management strategy. Which of the following is an output of this process?
A Project documents updates
B Information management system
C Work performance data
D Approved change requests
Correct Answer: A
Explanation:

Project documents updates

Q100: Chapter: - Topic #1
You are the Project Manager of a large IT project. A manager from a company contracted to work on the project offers you free tickets to a local sporting event. The tickets are expensive but your organization has no formal policy regarding gifts. What is the BEST way to handle the offer?
A Refuse the tickets and report the offer to your employer.
B Accept the tickets but notify your employer.
C Politely refuse the tickets.
D Accept the tickets since there is no policy.
Correct Answer: C
Explanation:

Politely refuse the tickets.