Free PMP Mock Exam #8

Questions
Q1: Chapter: - Topic #1
John is the project documents controller for a multi-million dollar telecom network deployment project. John has just received a document from the project manager. This document contains the project stakeholders’ communication requirements for the current project phase. John should update which of the following project documents with this information?
A Work breakdown structure
B Stakeholders engagement assessment matrix
C Stakeholder management plan
D Stakeholder register
Correct Answer: C
Explanation:

Stakeholder management plan

Q2: Chapter: - Topic #1
You have recently been successful in passing the Project Management Professional exam. Others within the organization you work for are also pursuing the certification and have sought your assistance. They have requested that you provide them with a detailed list of the questions that you had on the exam. What is the FIRST course of action you should take?
A Pretend that you do not recall any of the questions.
B Indicate that you cannot disclose questions you saw on the exam.
C Offer your coworkers a listing of all the questions you recall from the exam.
D Report the violation to the PMI.
Correct Answer: B
Explanation:

Indicate that you cannot disclose questions you saw on the exam.

Q3: Chapter: - Topic #1
During the weekly change control board meeting, you invited the facilities manager to speak about the change request to increase the BTU’s to the air conditioning system in the new data center. This is an example of what type of tool and technique in the Perform Integrated Change Control process?
A Variance Analysis
B Expert Judgment
C Project Management Methodology
D Project Management Information System
Correct Answer: B
Explanation:

Expert Judgment

Q4: Chapter: - Topic #1
If you are working on a project where there is no definite project detailed scope, but similar projects have been completed in the past, what is the correct Estimate Activity Durations tool to use?
A Analogous Estimating
B Parametric Estimating
C Critical Path Estimation
D Three Point Estimating
Correct Answer: A
Explanation:

Analogous Estimating

Q5: Chapter: - Topic #1
A construction project requires that governmental environmental hearings be held prior to site preparation. What kind of a dependency is this?
A Optional dependency
B Discretionary dependency
C Soft logic
D External dependency
Correct Answer: D
Explanation:

External dependency

Q6: Chapter: - Topic #1
During the Conduct Procurements process, the procuring organization found that there were significant differences in the pricing by different sellers. What is the best course of action in such a scenario?
A Award the project to a supplier who is already on the procuring organization’s preferred supplier list.
B Cancel the procurement activity.
C Investigate whether the project statement of work was defective or ambiguous.
D Award the project to the highest bidder.
Correct Answer: C
Explanation:

Investigate whether the project statement of work was defective or ambiguous.

Q7: Chapter: - Topic #1
The product design your project team developed was very well received by the customer. There were two key contributors to this design. The customer calls you to tell you how pleased he is with the design. What do you tell him?
A Ask to negotiate a bonus payment.
B Thank the customer.
C Thank him on behalf of the team and call out the contributions made by two of the team members.
D Tell the customer that you worked very hard on the design and that you are happy he is pleased.
Correct Answer: C
Explanation:

Thank him on behalf of the team and call out the contributions made by two of the team members.

Q8: Chapter: - Topic #1
A project is contracted as a Cost-Plus-Fixed-Fee (CPFF) type of contract. The targeted cost is US$ 200,000 with a fee of US$ 30,000. If the project comes in at US$ 170,000, what would be the cost of the total contract?
A US$ 195,500
B US$ 230,000
C US$ 200,000
D US$ 170,000
Correct Answer: C
Explanation:

US$ 200,000

Q9: Chapter: - Topic #1
Teams go through various stages of development. As per the Tuckman ladder of development, the stage during which the least amount of work gets done is usually the:
A Storming phase
B Forming phase
C Norming phase
D Performing phase
Correct Answer: B
Explanation:

Forming phase

Q10: Chapter: - Topic #1
John is the project manager of a large highway expansion project. He has a number of stakeholders with competing priorities and agendas, and often has to resolve conflicts between stakeholders. Which knowledge area manages communications with the project stakeholders?
A Project Quality Management
B Project Stakeholder Management
C Project Communications Management
D Project Resource Management
Correct Answer: C
Explanation:

Project Communications Management

Q11: Chapter: - Topic #1
You are a non-technical project manager. Two highly skilled and knowledgeable resources on your project are in conflict over the best technical solution to meet a project requirement. It is not impacting the project schedule, however. Who is initially responsible for the conflict resolution?
A The project sponsor is initially responsible for the conflict resolution.
B The project manager is initially responsible for the conflict resolution.
C Both team members are initially responsible for the conflict resolution.
D Either of team members is responsible for the conflict resolution.
Correct Answer: C
Explanation:

Both team members are initially responsible for the conflict resolution.

Q12: Chapter: - Topic #1
Peter’s project is in execution. Peter has a monthly stakeholder update meeting set up where he presents the project’s progress and current issues to the key stakeholders. During the last stakeholder update meeting, the stakeholders requested Peter to provide bi-weekly project updates instead of monthly updates. The communication management plan has been broadly framed and it doesn’t restrict Peter from doing bi-weekly updates. What should Peter do?
A Start providing bi-weekly updates instead of monthly updates.
B Update the communication management plan prior to providing the bi-weekly updates.
C Disregard the stakeholders’ request and continue with the monthly updates.
D Request the stakeholders to submit a change request.
Correct Answer: A
Explanation:

Start providing bi-weekly updates instead of monthly updates.

Q13: Chapter: - Topic #1
You are decomposing your WBS into smaller pieces of work. What is one item that does NOT describe how far the work should be decomposed?
A Until it can be realistically estimated
B Can’t be subdivided any further
C Until a meaningful conclusion
D Cannot be decomposed more than 10 levels
Correct Answer: D
Explanation:

Cannot be decomposed more than 10 levels

Q14: Chapter: - Topic #1
Peter has been assigned to design a new car model for a well-known car manufacturer. The project has a small number of key stakeholders and Peter is planning to meet all of them in person in order to understand their requirements and expectations. Which of the following is not a project key stakeholder?
A Project sponsor
B Project manager
C Customer
D Competitor
Correct Answer: D
Explanation:

Competitor

Q15: Chapter: - Topic #1
Which of these statements is true?
A The cost of correcting mistakes through an inspection is much lesser than the cost of preventing them.
B The cost of preventing mistakes is generally much lesser than the cost of correcting them as revealed by inspection.
C It does not matter where a defect is captured as long as the finished work product does not have a defect.
D The cost of correcting mistakes through an inspection is more or less same as the cost of preventing them since the same effort goes into both activities.
Correct Answer: B
Explanation:

The cost of preventing mistakes is generally much lesser than the cost of correcting them as revealed by inspection.

Q16: Chapter: - Topic #1
The list of identified risks is found in the risk register. However, the high-level risks are first listed in the:
A Scope statement
B Requirement document
C Project charter
D Risk management plan
Correct Answer: C
Explanation:

Project charter

Q17: Chapter: - Topic #1
Decision tree analysis is used to calculate the average outcome when the future includes scenarios that may or may not happen. What is the input and output in a decision node?
A Input: Cost of each decision Output: Probability of occurrence
B Input: Cost of each decision Output: Decision made
C Input: Scenario probability Output: Expected Monetary Value (EMV)
D Input: Cost of each decision Output: Payoff
Correct Answer: B
Explanation:

Input: Cost of each decision Output: Decision made

Q18: Chapter: - Topic #1
The three categories into which contracts can be broadly classified are:
A Cost-Reimbursable, Time and Material, Cost plus fixed fee
B Fixed Price, Cost-Reimbursable and Lump Sum
C Fixed Price, Cost-Reimbursable, Time and material.
D Fixed Price, Time and Material, Lump Sum
Correct Answer: C
Explanation:

Fixed Price, Cost-Reimbursable, Time and material.

Q19: Chapter: - Topic #1
Which of these is not an information gathering technique used in the Identify Risks process?
A Interviewing
B Root cause analysis
C Brainstorming
D Delta technique
Correct Answer: D
Explanation:

Delta technique

Q20: Chapter: - Topic #1
Your project team is having a dispute with a vendor about whether a specific task is within the scope of the project. The scope statement does not provide implementation level details that would resolve this discussion. There is not a WBS however, because the project sponsor insisted that the project be started right away, without pausing to create standard project planning documentation. Who is at fault?
A The project manager
B The project sponsor
C The project stakeholders
D The project vendor.
Correct Answer: A
Explanation:

The project manager

Q21: Chapter: - Topic #1
A team of engineers is reviewing the architecture diagram for a new ERP system being deployed at a large accounting firm. The engineers are discussing the impact of the failure of each node in the diagram on overall availability of the final product. The intent of the discussion is to minimize the likelihood of failure and the effects of any failure. What is this called?
A SWOT Analysis
B Quantitative Analysis
C Failure Mode and Effect Analysis
D Deming Cycle
Correct Answer: C
Explanation:

Failure Mode and Effect Analysis

Q22: Chapter: - Topic #1
A number of ethical issues came up in a large project consisting of 55 team members. The project manager explained to the sponsor that this was a common problem in larger teams. Whose responsibility is it to ensure that all team members maintain professionalism and follow ethical behavior?
A The project manager
B The sponsor
C The HR department
D The project management team
Correct Answer: D
Explanation:

The project management team

Q23: Chapter: - Topic #1
Peter is in the execution phase of his project. He is getting unexpected requests from his stakeholders about the project progress. All of the following can be used by Peter to respond to their requests EXCEPT:
A Communications management plan
B The stakeholder register
C Organizational process assets
D Work performance reports
Correct Answer: B
Explanation:

The stakeholder register

Q24: Chapter: - Topic #1
Mandatory dependencies are those that are inherent in the nature of the work being done. They often involve physical limitations, such as on a construction project where it is impossible to erect the superstructure until the foundation has been built. According to the PMBOK, this type of dependency is also called:
A Soft logic
B Unilateral dependency
C Fixed logic
D Hard logic
Correct Answer: D
Explanation:

Hard logic

Q25: Chapter: - Topic #1
Projects are often started as a result of an external factor such as market demand for a new product, a new legislative or regulatory mandate, or a change in technology. This results in the creation of ___________ by an entity or organization external to the project.
A the project charter
B the WBS
C the project budget.
D the RACI chart
Correct Answer: A
Explanation:

the project charter

Q26: Chapter: - Topic #1
In which of the following situations would it be better to avoid using Analogous Estimating?
A When the project team members have the needed expertise
B When an accurate estimate is required
C When a low value estimate is required
D When the previous activities are similar in fact and not just appearance
Correct Answer: B
Explanation:

When an accurate estimate is required

Q27: Chapter: - Topic #1
Which of the following estimating techniques will cost less, but is also generally less accurate?
A Parametric Estimating
B Analogous Estimating
C Resource cost based Estimating
D Bottom-up Estimating
Correct Answer: B
Explanation:

Analogous Estimating

Q28: Chapter: - Topic #1
Jane is an experienced project manager. As part of the Collect Requirements phase, she decides to use a group creativity technique. This technique is expected to enhance brainstorming with a voting process, and can be used to rank the most useful ideas for further brainstorming or prioritization. Which of the following will she likely use?
A Normal group technique
B Minimal group technique
C Unanimous group technique
D Nominal group technique
Correct Answer: D
Explanation:

Nominal group technique

Q29: Chapter: - Topic #1
As a project manager, you are responsible for determining and delivering the required levels of both grade and quality. Select which of the following statements you disagree with.
A Grade relates to the product’s characteristics
B Grade relates to the customer requirements
C Quality relates to the customer requirements
D Quality and grade of a product must be carefully managed
Correct Answer: B
Explanation:

Grade relates to the customer requirements

Q30: Chapter: - Topic #1
The cost estimates for a project are in the range of +/- 5 %. What phase is the project likely to be in?
A Closing phase
B Preliminary phase
C Initial phase
D Intermediate phase
Correct Answer: A
Explanation:

Closing phase

Q31: Chapter: - Topic #1
Emily is a first-time project manager and is analyzing a project schedule. She intends to apply resource leveling and has been given the following guidelines on resource leveling. Which of these four statements is incorrect?
A Resource Leveling can often cause the critical path to change.
B Resource leveling is applied to a schedule before it has been analyzed by the critical path method.
C Resource leveling is applied to keep resource usage at a constant level.
D Resource leveling is necessary when resources have been over-allocated.
Correct Answer: B
Explanation:

Resource leveling is applied to a schedule before it has been analyzed by the critical path method.

Q32: Chapter: - Topic #1
You are a business development manager at a mid sized automobile manufacturing company. Recently, you’ve been given a project to evaluate the possibility of manufacturing light duty trucks in a Southeastern Asian country. To develop a cost estimate, you visit the country with a team of experts to analyze local resources such as power, labor, and real estate. After the visit, you discuss the findings with an automobile manufacturing consultant. The consultant notes that the local laws and government bureaucracy typically means foreign investors spend more over a year obtaining all required permits. To avoid these delays, the consultant advises exchanging a small amount of company stock to the son of the country’s president. In return for the stock, the president’s son will personally handle and expedite the issuing of all permits required. What should you do?
A Add the opportunity costs associated with the year delay in getting permitted without local assistance.
B Notify your company a that a bribe is necessary to avoid lengthy delays in permitting.
C Facilitate a meeting with the president’s son and your managing director to finalize the details of the stock for services arrangement.
D Determine the legality of the proposed exchange of stock for permitting assistance.
Correct Answer: D
Explanation:

Determine the legality of the proposed exchange of stock for permitting assistance.

Q33: Chapter: - Topic #1
Which of the following statements is correct?
A A collection of unrelated programs can constitute a portfolio.
B The scope of a portfolio is typically smaller than that of a program.
C A program is a group of unrelated projects.
D A program need not consist of projects.
Correct Answer: A
Explanation:

A collection of unrelated programs can constitute a portfolio.

Q34: Chapter: - Topic #1
The Quality Policy is the intended direction of a performing organization with regard to quality. As a project manager in a performing organization, you find that the organization lacks a formal quality policy. What should be done in such a case?
A The project management team need not develop a quality policy since the performing organization does not have one.
B The project management team needs to obtain the quality policy from the customer.
C A quality policy is a ‘nice-to-have’ and is not required for every project.
D The project management team will need to develop a quality policy for the project.
Correct Answer: D
Explanation:

The project management team will need to develop a quality policy for the project.

Q35: Chapter: - Topic #1
A project is contracted as a Cost-Plus-Incentive-Fee (CPIF) type of contract. The project is negotiated such that if the final costs are less than expected costs, the sharing formula for cost savings is 80:20. The targeted cost is US$ 500,000 with a 10% fee. If the project comes in at US$ 450,000, what would be the cost of the total contract?
A US$ 495,000
B US$ 510,000
C US$ 505,000
D US$ 550,000
Correct Answer: B
Explanation:

US$ 510,000

Q36: Chapter: - Topic #1
The project you are working on has received an invoice from a vendor for USD $17,500. However, your team believes the correct total due is $15,300. When you notify the vendor of this, the vendor still insists on US$ 17,500. What is the best course of action now?
A Pay $15,300.
B Negotiate with the vendor.
C File a lawsuit.
D Pay $17,500
Correct Answer: B
Explanation:

Negotiate with the vendor.

Q37: Chapter: - Topic #1
During the execution of your project, you decide that you would like to have charts of your project status – cost and schedule, display certain key project data, and hold your project meetings in a specific conference room. Such a place would be called:
A Armageddon
B War room
C Battlefield
D Ground zero
Correct Answer: B
Explanation:

War room

Q38: Chapter: - Topic #1
As part of your staffing management plan, you have developed a chart indicating the # of hours (Y axis) a senior programmer will be working over the months (X axis) of the project. This is an example of what?
A Pareto Chart
B Ishikawa Diagram
C Resource Histogram
D Staff Acquisition Chart
Correct Answer: C
Explanation:

Resource Histogram

Q39: Chapter: - Topic #1
A project to design and build a new aircraft is cancelled after the project has been underway for some time. What process is invoked to document what work was done, and to what extent it was completed?
A Manage Scope
B Close Scope
C Perform Quality Control
D Close Project or Phase
Correct Answer: D
Explanation:

Close Project or Phase

Q40: Chapter: - Topic #1
The term ____________ indicates the degree to which a particular product or service meets requirements, while ____________ indicates a category or rank used to distinguish that item from other similar items.
A Quality, grade
B Grade, standard
C Grade, quality
D Quality, standard
Correct Answer: A
Explanation:

Quality, grade

Q41: Chapter: - Topic #1
You have a schedule activity that can be delayed without delaying the early start date of any subsequent activities. This is an example of?
A Free Float
B Lead Float
C Total Float
D Lag Float
Correct Answer: A
Explanation:

Free Float

Q42: Chapter: - Topic #1
You are the project manager from a seller organization, based at the customer location. One of your team members is involved in certain unacceptable activities at the customer location. The HR manager of the customer team organizes a meeting between you, the team-member, your customer- manager and HR wherein the team member apologizes for his activities and agrees not to repeat them. You should:
A Ignore the incident since the team member has agreed not repeat such activities.
B Report this incident immediately to HR of your organization and to your managers.
C Warn the team-member that this is the last opportunity and future incidents will lead to strict action.
D Document the issue for your project records.
Correct Answer: B
Explanation:

Report this incident immediately to HR of your organization and to your managers.

Q43: Chapter: - Topic #1
A project manager is performing a set of processes in the Initiating Process Group. Which of the following is likely to be part of the Initiating Process Group?
A Develop Project Management Plan
B Define Scope
C Develop Project Charter
D Plan Quality Management
Correct Answer: C
Explanation:

Develop Project Charter

Q44: Chapter: - Topic #1
While having lunch with another project manager, he tells you that he underestimated the number of staff resources needed for his project by nearly 50%, but says he has plenty of reserves to cover the costs. During the next staff meeting, the same project manager says he has nothing new to report for his project and that all is progressing according to schedule. What do you do?
A Double check your own resource estimates.
B File a complaint with PMI.
C Do nothing.
D Report this to the appropriate management.
Correct Answer: D
Explanation:

Report this to the appropriate management.

Q45: Chapter: - Topic #1
You are a PMP who is nearing the end of an important project. You have spent considerable energy on this project nurturing a cooperative relationship between your organization and the customer. What is the customer’s MOST important role in bringing the project to a close?
A The customer is delivered the last shipment of the product, service, or result
B The customer acknowledges the delivery of the last shipment of the product, service, or result
C The customer provides formal acceptance of the product, service, or result
D The customer makes a final payment for the work completed on the project
Correct Answer: C
Explanation:

The customer provides formal acceptance of the product, service, or result

Q46: Chapter: - Topic #1
Peter is managing a power distribution network design project. The project is currently in the planning phase. During the Plan Stakeholder Engagement process, Peter feels the need to update the project stakeholder register. What should Peter do?
A Peter should update the stakeholder register; the stakeholder register can be updated during the Plan Stakeholder Engagement process.
B Peter does not have to update the stakeholder register; he can capture all the required updates in the stakeholder management plan.
C Peter cannot update the stakeholder register during the planning phase of the project.
D Peter needs to issue a change request in order to update the stakeholder register.
Correct Answer: A
Explanation:

Peter should update the stakeholder register; the stakeholder register can be updated during the Plan Stakeholder Engagement process.

Q47: Chapter: - Topic #1
Emily is currently identifying her project stakeholders. Which of the following is the key input to this process?
A Project charter
B Cost management plan
C Scope management plan
D Stakeholder register
Correct Answer: A
Explanation:

Project charter

Q48: Chapter: - Topic #1
Which of the following scenarios is likely to occur in a project?
A Cost and staffing levels are low at the start of the project.
B Stakeholders’ influence on the project is lowest at the start of the project.
C Risk and uncertainty are lowest at the start of the project.
D Cost of changes are the highest at the start of the project.
Correct Answer: A
Explanation:

Cost and staffing levels are low at the start of the project.

Q49: Chapter: - Topic #1
In a car design project, a project manager is in the process of negotiating with a consulting company to ensure that project receives certified and specialized consultants for creating the engine design. The project manager wants to make sure that the consultants will be able to work until their assignments are completed. He is using his negotiation skills and interpersonal skills to get competent staff on time. Based on the scenario described above, the project manager is engaged in:
A Acquire Resources process
B Resource leveling process
C Plan Resource Management process
D Manage Team process
Correct Answer: A
Explanation:

Acquire Resources process

Q50: Chapter: - Topic #1
The formula for Cost Variance is:
A CV=EV-AC
B CV=AC-EV
C CV=BAC-(AC-EV)
D CV=SV-BC
Correct Answer: A
Explanation:

CV=EV-AC

Q51: Chapter: - Topic #1
A change request that is issued to bring the performance of the project back in line with the project management plan is related to:
A Corrective action
B Defect repair
C Proactive action
D Preventive action
Correct Answer: A
Explanation:

Corrective action

Q52: Chapter: - Topic #1
A project manager is spending majority of the project funding in the current phase of the project. Not only she is spending her money but also managing various resources in the project. What is the stakeholder influence on the project now compared to earlier phases?
A Cannot be determined
B More
C Less
D Same
Correct Answer: C
Explanation:

Less

Q53: Chapter: - Topic #1
What is the difference between a histogram and a Pareto chart?
A A histogram is a less accurate version of a Pareto chart.
B A histogram is a type of Pareto chart.
C A Pareto chart is a type of histogram.
D A histogram and a Pareto chart simply different terms for the same technique.
Correct Answer: C
Explanation:

A Pareto chart is a type of histogram.

Q54: Chapter: - Topic #1
A project manager scheduled a review at the end of a phase, with the objective of obtaining authorization to close the current project phase and initiate the next phase. Which of the following is an incorrect way of describing this review?
A Phase gate
B Phase planning
C Kill point
D Stage gate
Correct Answer: B
Explanation:

Phase planning

Q55: Chapter: - Topic #1
Which tool is BEST used to display how a company structures itself departmentally?
A WBS
B BOM
C OBS
D RBS
Correct Answer: C
Explanation:

OBS

Q56: Chapter: - Topic #1
You have been identified as the project manager for constructing a large shopping mall in your city. Which of the following are not necessarily stakeholders in your project?
A The suppliers of the project
B The tenants of the shopping mall
C A senior project manager in your organization who just completed a similar project.
D The chief financial officer of your company who controls the project finances.
Correct Answer: C
Explanation:

A senior project manager in your organization who just completed a similar project.

Q57: Chapter: - Topic #1
The senior analyst on a project came up with Activity Duration Estimates as follows: Activity A: 10 days + a lag of 2 days; Activity B: 1 week + a lead of 3 days. The project manager who reviewed this, came up with some objections to these estimates. What would they most likely be?
A The analyst should have included % variance information while mentioning the Activity Duration Estimate. This would indicate a range of possible results.
B Activity Duration Estimates should not include any lag or lead information.
C It is advisable not to mix up units such as days and weeks while coming up with Activity Duration Estimates.
D The Activity Duration Estimate should have also mentioned the predecessor or successor activity to which the lag or lead is attached.
Correct Answer: B
Explanation:

Activity Duration Estimates should not include any lag or lead information.

Q58: Chapter: - Topic #1
You are managing a project which requires an environmental permit to do work. The approval is in the final stages of being granted when a confidential, reliable report is brought to your notice which indicates that there is a high risk of an environmental hazard due to the project. Your manager tells you that it is better to keep quiet at this stage since the loss due to non-starting/execution of the project is very high. You will:
A Send an email to your manager documenting the matter and disowning ownership of the project.
B Inform the necessary authorities of the hazard, even if it means that the project will be cancelled.
C Wait for the project to start and see if the information in the report was true.
D Keep quiet about the matter since you will follow your manager’s instructions.
Correct Answer: B
Explanation:

Inform the necessary authorities of the hazard, even if it means that the project will be cancelled.

Q59: Chapter: - Topic #1
Your company has been awarded a very large software project by a government agency. This project has an early completion incentive, and your company has a policy of paying a bonus to the project manager if such an incentive is awarded. However, this particular government agency has a reputation for being very difficult to work with; there is a great deal of bureaucracy within this agency and stonewalling and hostile behavior toward contractors is very common. The project manager will need to have excellent political skills to successfully lead this project. You have been asked to lead the project because of your expertise with this type of project. However, you have never worked within such a highly charged and political environment. What should you do?
A Decline the project citing lack of experience.
B Accept the project but disclose your lack of experience in this type of environment.
C Accept the project and request that a corporate liaison be assigned to your project.
D Accept the project.
Correct Answer: B
Explanation:

Accept the project but disclose your lack of experience in this type of environment.

Q60: Chapter: - Topic #1
Changes in the projects are inevitable. So, project managers must develop or use a system to manage and control changes. There are four types of changes that need to be controlled in a project. Project changes, deliverable changes, process changes, and baseline changes. The impact of each of these changes must be evaluated and approved or rejected changes must be communicated to all stakeholders as and when required. Which of the following helps controlling the above mentioned changes?
A Configuration control and Control chart
B Configuration control and Change control
C Control chart and Cost control
D Change control and Control chart
Correct Answer: B
Explanation:

Configuration control and Change control

Q61: Chapter: - Topic #1
A first-time project manager created a Work Breakdown Structure (WBS) where the deliverables had different levels of decomposition. What would your comment on this be?
A This is incorrect. All deliverables need to have the same level of decomposition.
B This is incorrect. Only deliverables under different branches can have different levels of decomposition.
C This is fine. Different deliverables can have different levels of decomposition depending on the work involved.
D This is fine. The focus of the WBS is not the deliverables, but the tasks involved.
Correct Answer: C
Explanation:

This is fine. Different deliverables can have different levels of decomposition depending on the work involved.

Q62: Chapter: - Topic #1
Variance Analysis is an important tool used in the Control Costs Process. Which of the following statements regarding variances is correct?
A The percentage range of acceptable variances will tend to increase as more work is accomplished
B The percentage range of acceptable variances will tend to decrease as more work is accomplished
C The percentage range of acceptable variances is high at the start of a project, tends to decrease in the middle of a project, and then tends to increase as the project nears completion
D The percentage range of acceptable variances is a constant all through the project
Correct Answer: B
Explanation:

The percentage range of acceptable variances will tend to decrease as more work is accomplished

Q63: Chapter: - Topic #1
A project manager of a project that was contracted on a Time and Material basis finds that some of the tasks have been taking lesser time than planned. On average each team member has required only 30 hours to accomplish work which was planned for 40 hours during the week. The project manager should:
A Report the accurate status to your manager and send a separate report stating that each team member was busy for 40 hours
B Report this accurately on the status report and ensure that activities are re-planned as necessary, to keep the team completely occupied.
C Report on the status report that each team member was busy for 40 hours, and use the time saved for other activities not related to the project.
D Avoid mentioning these kinds of savings on status reports.
Correct Answer: B
Explanation:

Report this accurately on the status report and ensure that activities are re-planned as necessary, to keep the team completely occupied.

Q64: Chapter: - Topic #1
During your weekly status reports you are reporting the earned value for the project. This information is important for you and the stakeholders to gauge the progress of the project. What process group are the cost and schedule control part of?
A Closing
B Planning
C Executing
D Monitoring and Controlling
Correct Answer: D
Explanation:

Monitoring and Controlling

Q65: Chapter: - Topic #1
Which of the following is not a Risk-Diagramming Technique?
A Influence diagrams
B Control charts
C Cause-and-Effect diagrams
D System flowcharts
Correct Answer: B
Explanation:

Control charts

Q66: Chapter: - Topic #1
You are managing a project that has a task to translate several pages of a document into Spanish. This is very similar to a project done last year where a document was translated into German. You are not sure how long it will take to translate into Spanish so you look at the project plan from the German translation and use the activity duration for your current project. What type of estimating is this an example of?
A Hypothesis
B Parametric Estimating
C Analogous Estimating
D What if Scenario Analysis
Correct Answer: C
Explanation:

Analogous Estimating

Q67: Chapter: - Topic #1
A large construction project for a logistics company will require the expenditure of a large amount of capital. The finance group works with the project manager to project set limits when expenses will be incurred in a given project, and determine if there are ways to smooth out or level the spending to avoid a single large expenditure one quarter and none the next. This is an example of:
A Levelized Billing
B Funding Limit Reconciliation
C A financial review
D Rescheduling
Correct Answer: B
Explanation:

Funding Limit Reconciliation

Q68: Chapter: - Topic #1
There are 10 stakeholders in MegaMart’s ERP deployment project. How many potential communications channels are there?
A 25
B 10
C 45
D 30
Correct Answer: C
Explanation:

45

Q69: Chapter: - Topic #1
A project manager has scheduled technical training for her project team members in order to increase their skills. During which of the following processes these trainings will be delivered to the team members?
A Manage Quality
B Acquire Resources
C Develop Team
D Plan Resource Management
Correct Answer: C
Explanation:

Develop Team

Q70: Chapter: - Topic #1
Which of these is not an approved Estimate Activity Durations technique?
A Three Point Estimating
B Parametric Estimating
C Analogous Estimating
D Critical Path Estimation
Correct Answer: D
Explanation:

Critical Path Estimation

Q71: Chapter: - Topic #1
Three strategies that typically deal with negative risks or threats are:
A Enhance, Share and Accept
B Transfer, Exploit and Accept
C Avoid, Transfer and Exploit
D Avoid, Transfer and Mitigate
Correct Answer: D
Explanation:

Avoid, Transfer and Mitigate

Q72: Chapter: - Topic #1
You work at a software company that authors Material Safety Data Sheets (MSDS) for chemical companies. Prior to releasing the MSDS to the company you have created a list of items to be reviewed to see that they appear on the document such as: chemical name, CAS#, protection required, what to do an emergency, etc. This is an example of what type of tool?
A Checklist
B Process Improvement Plan
C Quality Management Plan
D Quality Metrics
Correct Answer: A
Explanation:

Checklist

Q73: Chapter: - Topic #1
As the project manager of a project, you have needed to estimate certain activity durations before all project team members were acquired. On acquisition of the project team, you find that the actual competency levels of the acquired team members are much lower than what you had anticipated. In such a case, you will:
A Make no changes to the schedule.
B Ask the project team members to meet the original schedule by putting in overtime if required.
C Make changes to activity duration and schedule incorporating the changed competency levels.
D Inform the customer that the project is behind schedule.
Correct Answer: C
Explanation:

Make changes to activity duration and schedule incorporating the changed competency levels.

Q74: Chapter: - Topic #1
Public recognition of good performance creates positive reinforcement for the team members. When is the best time for a project manager to recognize team members’ performance?
A During the lifecycle of the project
B At the end of every phase of the project
C At the end of the project
D As mandated by the HR department.
Correct Answer: A
Explanation:

During the lifecycle of the project

Q75: Chapter: - Topic #1
The Budget at Completion (BAC) for a project is $50,000. The Actual Costs (AC) to date are $10,000. The Earned Value (EV) is $7,000. At this stage, the project management team did a manual bottom-up summation of costs and forecast an Estimate to Complete (ETC) of $50,000. What is the Estimate at Completion (EAC) for the project?
A $57,000
B $40,000
C $60,000
D $53,000
Correct Answer: C
Explanation:

$60,000

Q76: Chapter: - Topic #1
You are a Project Manager for Groceries R’ US, a supermarket chain, and are currently working on a project to build a new outlet. The planned values (PV) for the foundation and the frame are $150,000 and $500,000. After five months, you do a performance measurement analysis. You are currently not ahead of schedule. The actual costs for the foundation and frame were $175,000 and $650,000 up to this point where 100% of the foundation is complete and only 80% of the frame is complete. Which value represents the cost performance index (CPI) to two decimal places at this point in the project?
A 0.84
B 1.5
C 0.67
D 1.19
Correct Answer: C
Explanation:

0.67

Q77: Chapter: - Topic #1
Peter is a project manager in an organization and conducts a workshop on project management. Which of the following statements made by him about projects is incorrect?
A Projects exist within an organization and operate as a closed system.
B Project processes usually generate information that helps improve the management of future projects.
C Successful project management includes meeting sponsor, customer, and other stakeholder requirements.
D Project management is an integrative undertaking.
Correct Answer: A
Explanation:

Projects exist within an organization and operate as a closed system.

Q78: Chapter: - Topic #1
It was found that there were a large number of hidden requirements to be uncovered in the Collect Requirements phase. Which of the following tools should a project manager use to identify them?
A Participant observer
B Questionnaires
C Surveys
D Interviewing
Correct Answer: A
Explanation:

Participant observer

Q79: Chapter: - Topic #1
Which quality control technique or tool should be used when trying to determine the cause of a major defect?
A Pareto Chart
B Control Chart
C Histogram
D Fishbone diagram
Correct Answer: D
Explanation:

Fishbone diagram

Q80: Chapter: - Topic #1
In a project, Activity A has a duration of 4 days and begins on the morning of Monday the 4th. The successor Activity, B, has a Finish-to-Start (FS) relationship with A. The Finish-to-Start relationship has 2 days of lag, and Activity B has a duration of 3 days. If Saturday and Sunday are non working days, which of the following statements is true?
A Total elapsed days (completing both activities) is 7 days
B Activity B will be completed by the end of day on Thursday, 14th
C Activity B will be completed by the end of day on Friday, 15th.
D Activity B will be completed by the end of day on Tuesday, 12th
Correct Answer: B
Explanation:

Activity B will be completed by the end of day on Thursday, 14th

Q81: Chapter: - Topic #1
There are two activities on your schedule, which are: 1) Install server in lab 2) Move server into the data center. However, the second task can’t start until the server has run in the lab for 5 days without failure. This is an example of what?
A Fast Track
B Lead
C Crashing
D Lag
Correct Answer: D
Explanation:

Lag

Q82: Chapter: - Topic #1
Emily works for a Federal agency that manages mission critical projects. As a project manager, she is responsible for all communication needs in her data center project, which has started recently. This project involves many stakeholders, customers, external vendors and team members. Since conflicts are inevitable in such a huge project, she has decided to provide her project team the details of the issue escalation process including the names of the chain of command to escalate the issues that cannot be resolved at a lower level. Emily must use the following document to store this information:
A The project charter
B The communication management plan
C The issue log
D The project scope document
Correct Answer: B
Explanation:

The communication management plan

Q83: Chapter: - Topic #1
In the procurement process, the seller may be viewed initially as a bidder, then as the selected source and then as the contracted supplier. The seller will typically manage the work as a project. In such an instance, which of the following is not true?
A The Buyer becomes the customer and is thus a key project stakeholder for the seller.
B Terms and conditions of the contract become key inputs to many of the seller’s management processes. (ex: major deliverables, key milestones, cost objectives)
C There need not be a contractual relationship between the buyer and the seller
D The Seller’s project management team is concerned with all the processes of project management and not just Procurement management.
Correct Answer: C
Explanation:

There need not be a contractual relationship between the buyer and the seller

Q84: Chapter: - Topic #1
A project manager is planning out the availability of resources as part of the Acquire Resources process. He needs to acquire resources that report to a functional manager. What technique will he likely use to obtain these resources?
A Pre-assignment
B Authority
C Negotiation
D Coercion
Correct Answer: C
Explanation:

Negotiation

Q85: Chapter: - Topic #1
Which of the following is not an example of parametric estimating?
A Activity duration estimated based on the number of drawings multiplied by the number of labor hours per drawing.
B Activity duration estimated based on the number of labor hours per meter for cable installation.
C Activity duration estimated based on the square footage in construction.
D Activity duration estimated based on the actual duration of a similar, previous project.
Correct Answer: D
Explanation:

Activity duration estimated based on the actual duration of a similar, previous project.

Q86: Chapter: - Topic #1
Variance analysis refers to cost performance measurements used to assess the magnitude of variation in comparison to the original cost baseline. What is the trend on the percentage range of acceptable variances as the project progresses?
A The percentage range of acceptable variances will tend to decrease as the project progresses.
B The percentage range of acceptable variances will tend to increase as the project progresses.
C The percentage range of acceptable variances will tend to decrease first and then increase as the project progresses beyond 50% completion.
D The percentage range of acceptable variances remain the same as the project progresses.
Correct Answer: A
Explanation:

The percentage range of acceptable variances will tend to decrease as the project progresses.

Q87: Chapter: - Topic #1
Which of the following is not an appropriate method for dealing with a negative risk?
A Avoid
B Exploit
C Transfer
D Mitigate
Correct Answer: B
Explanation:

Exploit

Q88: Chapter: - Topic #1
Which of the following is not an enterprise environmental factor influencing the Develop Project Management Plan process?
A Project management body of knowledge
B Governmental or industry standards
C Project Management Plan template
D Project management information system
Correct Answer: C
Explanation:

Project Management Plan template

Q89: Chapter: - Topic #1
Which of the following is not accurate about the initial phase of a project?
A The highest uncertainty is at this stage of the project
B The cost associated at the beginning of the project is highest
C Stakeholders have maximum influence during this phase
D Staffing levels are the highest at this stage
Correct Answer: B
Explanation:

The cost associated at the beginning of the project is highest

Q90: Chapter: - Topic #1
Jane is currently populating her project’s stakeholder register with the names and details of the people identified during the Identify Stakeholders process. Some of these people are not supporting the project but they can directly influence the project. Jane is adding these people to her project’s stakeholder register because?
A These people are negative stakeholders and they have to be closely managed.
B Although these people are not stakeholders, they have influence over the project.
C Jane is adding them to the stakeholder register as they are potential project stakeholders.
D Although these are not stakeholders, their names were identified during the Identify Stakeholders process.
Correct Answer: A
Explanation:

These people are negative stakeholders and they have to be closely managed.

Q91: Chapter: - Topic #1
Peter is the project manager of an external project for a customer. The project is expected to take about a year to complete. Six months into the project, the customer informs Peter that the project needs to be scrapped. During which of the following processes would procedures be developed to handle early termination of a project?
A Develop Project Charter
B Close Project or Phase
C Define Scope
D Control Procurements
Correct Answer: B
Explanation:

Close Project or Phase

Q92: Chapter: - Topic #1
Two efficiency indicators that reflect the cost and schedule performance of a project are:
A Cost Projection Index (CPI) and Schedule Projection Index (SPI)
B Cost Performance Index (CPI) and Schedule Performance Index (SPI)
C Actual Cost (AC) and Planned Value (PV)
D Cost Pricing Index (CPI) and Schedule Performance Index (SPI)
Correct Answer: B
Explanation:

Cost Performance Index (CPI) and Schedule Performance Index (SPI)

Q93: Chapter: - Topic #1
Which technique is NOT commonly used to align the timing of activities with available resources?
A Critical Path Method
B Resource Leveling
C Critical Chain Method
D Resource Smoothing
Correct Answer: A
Explanation:

Critical Path Method

Q94: Chapter: - Topic #1
At division project status meeting, a dashboard of cost metrics for each project is distributed to all attendees, and each project manager is presenting the status of their project. The metrics for one project show a BAC of $1100, an EV of $998, and a EAC of $1099. However the project manager is reporting an ETC of $354 in her presentation. What do you do?
A Notify the appropriate management there is a calculation error.
B Nothing.
C Advise the project manager to take the additional funds from her project contingency budget.
D Congratulate the project manager for being under budget.
Correct Answer: A
Explanation:

Notify the appropriate management there is a calculation error.

Q95: Chapter: - Topic #1
Bill and Jake are two team members in a project. They do not get on well, and are constantly involved in verbal fights. The project manager steps in to resolve the situation. As an experienced project manager, he understands the characteristics of conflict and the conflict management process. Which of the following is not a characteristic of conflict?
A Openness resolves conflict
B Conflict is natural and forces a search for alternatives
C Conflict is inevitable in a project environment.
D The project manager is not responsible for conflict management.
Correct Answer: D
Explanation:

The project manager is not responsible for conflict management.

Q96: Chapter: - Topic #1
How will an organization with a weak matrix organization structure affect the Plan Resource Management process?
A The project manager will have no authority on the project.
B The project manager will have a stronger role.
C The project manager will have a relatively weaker role.
D The project manager will have full authority.
Correct Answer: C
Explanation:

The project manager will have a relatively weaker role.

Q97: Chapter: - Topic #1
Mark is managing an airport construction project. He is currently identifying his project stakeholders and he has already got a huge list of stakeholders. Managing expectations of each and every project stakeholder is not practical. What should be done in this situation?
A Project stakeholders should be prioritized based on their influence and interest.
B Stakeholder analysis should be outsourced.
C Non-key stakeholder should be dropped from the stakeholder register.
D Stakeholder management processes should not be followed for such complex projects.
Correct Answer: A
Explanation:

Project stakeholders should be prioritized based on their influence and interest.

Q98: Chapter: - Topic #1
Negative risks can either be ___________ , transferred, or mitigated as a countermeasure.
A enhanced
B avoided
C exploited
D ignored
Correct Answer: B
Explanation:

avoided

Q99: Chapter: - Topic #1
Jane is managing an office refurbishment project. All of the project stakeholders have been identified and classified. The stakeholder management plan has also been approved. Jane is managing a project for the first time in her life and she is relying on the PMBOK guide as a reference to deliver a great project.
Correct Answer:
Explanation:

Manage Stakeholder Engagement

Q100: Chapter: - Topic #1
What similarity exists between a cost-reimbursable contract and a time and material contract?
A They are open ended
B The closure date is part of the contract.
C They have fixed bonus rates.
D They can never grow in value.
Correct Answer: A
Explanation:

They are open ended