Free PMP Mock Exam #9
question.id | Questions |
---|---|
question_th |
Q1:
Chapter: - Topic #1
After brainstorming potential project risks, what is the recommended method for prioritizing these risks and their mitigation plans?
A
RACI chart
B
Control chart
C
Fishbone Diagram
D
Probability and impact matrix
Correct Answer:
D
Explanation:
Probability and impact matrix |
question_th |
Q2:
Chapter: - Topic #1
Which of the Project Schedule Management processes involves identifying and documenting dependencies between schedule activities?
A
Sequence Activities
B
Define Activities
C
Develop Schedule
D
Control Schedule
Correct Answer:
A
Explanation:
Sequence Activities |
question_th |
Q3:
Chapter: - Topic #1
The paint on the exotic cars that are manufactured in your plant is bubbling after about a year of application. What would be the BEST tool for your team to use to find potential causes of the peeling paint?
A
Defect Repair Review
B
Ishikawa Diagram
C
Control Chart
D
Inspection
Correct Answer:
B
Explanation:
Ishikawa Diagram |
question_th |
Q4:
Chapter: - Topic #1
For your weekly project status review meetings, you set some time aside on the agenda to review the risk register and review the project risks. You ensure that the response plans are still appropriate and add or delete risks as necessary. This is an example of?
A
Technical Performance Measurement
B
Trend Analysis
C
Risk Reassessment
D
Risk Audit
Correct Answer:
C
Explanation:
Risk Reassessment |
question_th |
Q5:
Chapter: - Topic #1
You have completed your estimates for your project and determined that it will take 10 months to complete. However, your project sponsor insists that it be completed in 9 months. How do you handle this?
A
Increase the budget by 10%
B
Inform the sponsor you will have to explore the options before committing to that timeline.
C
Reduce scope
D
Add resources
Correct Answer:
B
Explanation:
Inform the sponsor you will have to explore the options before committing to that timeline. |
question_th |
Q6:
Chapter: - Topic #1
Which of the following statements accurately describes how the completion of project scope and product scope is measured?
A
The completion of project scope and product scope are both measured against the product requirements.
B
The completion of project scope is measured against the project management plan whereas the completion of product scope is measured against the product requirements.
C
The completion of project scope is measured against the product requirements whereas the completion of product scope is measured against the project management plan.
D
The completion of project scope and product scope are both measured against the project management plan.
Correct Answer:
B
Explanation:
The completion of project scope is measured against the project management plan whereas the completion of product scope is measured against the product requirements. |
question_th |
Q7:
Chapter: - Topic #1
The number of communication channels depends on the number of team members in any project. If five team members are released from a team of 25, how many communication channels remain in the project?
A
300
B
625
C
190
D
400
Correct Answer:
C
Explanation:
190 |
question_th |
Q8:
Chapter: - Topic #1
A project team is currently inspecting the recent project deliverables. The team is recording the number and the nature of defects found in these deliverables. The defect details list in this case is an example of?
A
Quality control checklist
B
Work performance data
C
Change request
D
Work performance information
Correct Answer:
B
Explanation:
Work performance data |
question_th |
Q9:
Chapter: - Topic #1
A project manager found that some of the project work was not done at the right time and was done in an improper sequence. What do you think was the likely issue?
A
This is a project communications breakdown. The project manager needs to re-develop the communication management plan
B
The Project Scope document was not properly updated.
C
The Work Authorization System was not properly established in the project.
D
This is due to poor teamwork.
Correct Answer:
C
Explanation:
The Work Authorization System was not properly established in the project. |
question_th |
Q10:
Chapter: - Topic #1
Which of the following statements is incorrect?
A
Developing project team is the responsibility of the project manager.
B
A project manager must not acquire resources needed to develop effective project teams.
C
High team performance can be achieved using open and effective communications.
D
Teamwork is a critical success factor for a project.
Correct Answer:
B
Explanation:
A project manager must not acquire resources needed to develop effective project teams. |
question_th |
Q11:
Chapter: - Topic #1
Identification of new risks, reassessment of old risks and closing of outdated risks are done as part of the Monitor Risks process. How often should project risk reassessment be scheduled?
A
It depends on how the project progresses relative to its objectives.
B
It is left to the discretion of the project manager.
C
Reassessment needs to be done at the 25%, 50%, and 75% stages of project completion.
D
Reassessment needs to be done at the 20%, 40%, 60% and 80% stages of project completion.
Correct Answer:
A
Explanation:
It depends on how the project progresses relative to its objectives. |
question_th |
Q12:
Chapter: - Topic #1
Probability distributions are frequently used in Perform Quantitative Risk Analysis. Which of these is not a valid example of such a distribution?
A
Sigma distribution
B
Logarithmic distribution
C
Triangular distribution
D
Beta distribution
Correct Answer:
A
Explanation:
Sigma distribution |
question_th |
Q13:
Chapter: - Topic #1
The Project Charter formally authorizes a project. Who authorizes the project charter?
A
The project manager
B
A project sponsor or initiator internal to the project
C
The user of the product
D
A project sponsor or initiator external to the project
Correct Answer:
D
Explanation:
A project sponsor or initiator external to the project |
question_th |
Q14:
Chapter: - Topic #1
A control chart should always contain: ______________
A
Upper and lower warning limits
B
The moving average
C
Upper and lower control limits
D
Upper and lower specification limits
Correct Answer:
C
Explanation:
Upper and lower control limits |
question_th |
Q15:
Chapter: - Topic #1
The Cost of Quality principle includes: _______________
A
The costs of ensuring conformance to requirements.
B
The costs involved when changes are made to the requirements.
C
The cost of deploying a project Configuration Management System
D
The costs associated with eliminating requirements.
Correct Answer:
A
Explanation:
The costs of ensuring conformance to requirements. |
question_th |
Q16:
Chapter: - Topic #1
Which of the following is considered an output from the Direct and Manage Project Work process?
A
Budgeted costs
B
Project charter
C
Work performance data
D
Execution plan
Correct Answer:
C
Explanation:
Work performance data |
question_th |
Q17:
Chapter: - Topic #1
John is managing a computer network deployment project at a university campus. John wants to involve the key project stakeholders in the scheduling of the major work packages. He sends out a meeting invitation to all key stakeholders for this brainstorming session. Which of the following types of communication methods has John selected for the brainstorming?
A
Push communication
B
Interactive communication
C
Pull communication
D
One-sided communication
Correct Answer:
B
Explanation:
Interactive communication |
question_th |
Q18:
Chapter: - Topic #1
Which of the following contains an extensive procurement changes approval process?
A
Scope statement
B
Test plan
C
Requirements management plan
D
Contract change control system
Correct Answer:
D
Explanation:
Contract change control system |
question_th |
Q19:
Chapter: - Topic #1
You have been asked to fill in for another project manager while he is on vacation. During the next project status meeting, you ask for a risk report. The project team says they have never reported on that before, and are unsure if there is a master project risk log. What do you do?
A
Do nothing.
B
Develop a list of risks yourself, based on experiences you have had managing similar projects.
C
Ask the team to brainstorm the risks they think may impact the project.
D
Notify the project stakeholders.
Correct Answer:
D
Explanation:
Notify the project stakeholders. |
question_th |
Q20:
Chapter: - Topic #1
The sponsor and the project manager are discussing what type of contract the project manager plans to use on the project. The buyer points out that the performing organization spent a lot of money hiring a design team to come up with the design. The project manager is interested in seeing that the risk for the buyer be as small as possible. An advantage of a fixed price contract for the buyer is:
A
There is no risk at all.
B
Risk is shared by all parties
C
Cost Risk is Lower
D
Cost Risk is Higher
Correct Answer:
C
Explanation:
Cost Risk is Lower |
question_th |
Q21:
Chapter: - Topic #1
You are managing a project with a large multi-national staff. One of the engineers was originally tasked to deliver her part of the work on Oct 19, but due to the change in the critical path, her deliverable will be needed 2 days sooner. However, as the new deadline is still 2 weeks away and she is ahead of schedule, you are confident that her delivery will be on time. During a staff meeting, you learn from her functional manager that this engineer celebrates a religious holiday on Oct 17. He tells you that the engineer is not particularly religious, however, and if pushed a bit and offered some incentive she may forego celebrating this holiday and come to work. What should you do?
A
Check if one of her colleagues can share some of her workload this week
B
Increase her project incentive if she agrees to deliver her presentation on 17th.
C
Let the critical path remain the same.
D
Ask her boss to request her to skip the holiday.
Correct Answer:
A
Explanation:
Check if one of her colleagues can share some of her workload this week |
question_th |
Q22:
Chapter: - Topic #1
Sheila is a project manager managing a global project. She has stakeholders located in various parts of the globe. Due to the nature of the project, she also has large volumes of information that needs to be shared with the recipients. What type of communication method should she prefer for this purpose?
A
Pull communication
B
Push communication
C
Request based communication
D
Interactive communication
Correct Answer:
A
Explanation:
Pull communication |
question_th |
Q23:
Chapter: - Topic #1
When writing the roles and responsibilities for team members, you should document the role, authority, responsibility and competency for each team member. Where must this information be documented?
A
Human resource management plan
B
RACI chart
C
Resource calendar
D
Resource Breakdown Structure (RBS)
Correct Answer:
A
Explanation:
Human resource management plan |
question_th |
Q24:
Chapter: - Topic #1
Accounting for the limited resources in the project schedule is called:
A
Forward pass
B
Critical chain method
C
Backward Pass
D
Critical Path Method
Correct Answer:
B
Explanation:
Critical chain method |
question_th |
Q25:
Chapter: - Topic #1
You are the project manager responsible for building a 100,000 sq. ft. data center. One of the schedule activities in your plan is to install the Computer Room Air Conditioning (CRAC) units, however in order to start the installation of the units the raised floor in the data center must be completely installed first. This is an example of what type of precedence relationship?
A
Finish to Finish
B
Start to Finish
C
Start to Start
D
Finish to Start
Correct Answer:
D
Explanation:
Finish to Start |
question_th |
Q26:
Chapter: - Topic #1
The Executive VP of Finance has informed you that you will be the Project Manager for an energy audit the company is performing in order to save expenses. He has tasked you to identify the stakeholders and to start documenting the high-level assumptions and constraints. Your project is in what stage?
A
Initiating
B
Planning
C
Monitoring & Controlling
D
Executing
Correct Answer:
A
Explanation:
Initiating |
question_th |
Q27:
Chapter: - Topic #1
A number of deliverables were submitted to the buyer as part of a project. Where would the project manager find documentation on the requirements for formal deliverable acceptance and how non-conforming deliverables can be addressed?
A
In the SOW
B
In the lessons learned document
C
In the deliverable release note.
D
In the agreement
Correct Answer:
D
Explanation:
In the agreement |
question_th |
Q28:
Chapter: - Topic #1
Which of the following is NOT a tool or technique of the Acquire Resources process?
A
Negotiation
B
Multi-criteria decision analysis
C
Pre-assignment
D
Conflict management
Correct Answer:
D
Explanation:
Conflict management |
question_th |
Q29:
Chapter: - Topic #1
Sally, a project manager was reconciling expenditure of funds with funding limits on the commitment of funds for the project. She found a large variance between the funding limits and planned expenditures. As a result, she decided to reschedule work to level out the rate of expenditures. This is known as:
A
Funding limit reconciliation
B
Funding limit constraints
C
Funding limit expenditure
D
Funding limit appropriation
Correct Answer:
A
Explanation:
Funding limit reconciliation |
question_th |
Q30:
Chapter: - Topic #1
A project manager from a buyer organization is invited to lunch by the manager of a seller organization. The project manager’s organization does not permit receipt of gifts from vendors. The project manager should:
A
Go out for lunch and refrain from informing his / her managers about the lunch.
B
Avoid going out to lunch with anyone from the seller organization.
C
Insist on paying for his / her lunch.
D
Permit the manager from the seller organization pay for his / her lunch since it has a very small value.
Correct Answer:
C
Explanation:
Insist on paying for his / her lunch. |
question_th |
Q31:
Chapter: - Topic #1
A planning technique used to provide products, services and results that truly reflect customer requirements by translating those customer requirements into the appropriate technical requirements for each phase of project product development is called:
A
Six Sigma
B
PDCA
C
Voice of the Customer
D
ISO
Correct Answer:
C
Explanation:
Voice of the Customer |
question_th |
Q32:
Chapter: - Topic #1
The organization’s safety and health policy, ethics policy, project policy, and quality policy can be used in a project to influence it’s success. All these policies are a part of:
A
Organizational process assets
B
The project management plan
C
Enterprise environmental factors
D
Historical databases
Correct Answer:
A
Explanation:
Organizational process assets |
question_th |
Q33:
Chapter: - Topic #1
A project was randomly picked up for a quality audit and a number of issues and non-conformances were found by the external auditor. The project manager lodged a protest with the quality department that this was incorrect procedure and he should have been given notice since an external auditor was involved. What is your view?
A
The project manager is correct. Quality audits need to be scheduled when an external auditor is involved so that the project manager has time to prepare for them.
B
The project manager is correct. All quality audits need to be performed by the project team.
C
The project manager has no case. Quality audits may be random and performed by internal or external auditors.
D
The project manager has no case. Quality audits are always carried out by external auditors.
Correct Answer:
C
Explanation:
The project manager has no case. Quality audits may be random and performed by internal or external auditors. |
question_th |
Q34:
Chapter: - Topic #1
James has been managing a hotel construction project in a busy street. He is in the process of estimating activity durations for building walls and calculates the most likely estimate as 15 days. If pre-fabricated material is used, it would take no more than 12 days to finish the work. However, the work may be delayed and could take up to 18 days if less experienced construction workers are used to build the walls. But, the engineer in-charge of the work estimates the duration as 8 days when pre-fabricated material is used. What is the expected duration of building walls using the three-point (PERT) estimate, if the engineer’s estimation is assumed correct?
A
12 days
B
11 days
C
16 days
D
14 days
Correct Answer:
D
Explanation:
14 days |
question_th |
Q35:
Chapter: - Topic #1
To control the schedule, a project manager is re-analyzing the project to predict project duration. This is done by analyzing the sequence of activities with the least amount of flexibility. What technique is being used?
A
Leads and lags
B
Work Breakdown Structure
C
Flowchart
D
Critical Path Method
Correct Answer:
D
Explanation:
Critical Path Method |
question_th |
Q36:
Chapter: - Topic #1
You are managing a multi-million dollar project, and discover several critical pieces of data in the project information repository have been modified without authorization. What should you do?
A
Determine the extent of the data breach, and implement security procedures to prevent a recurrence.
B
Determine the extent of the data breach and notify the appropriate project and company staff of the incident.
C
Determine the extent of the data breach, and restore the modified data from a backup.
D
Determine the extent of the data breach, and setup auditing to track further unauthorized access.
Correct Answer:
B
Explanation:
Determine the extent of the data breach and notify the appropriate project and company staff of the incident. |
question_th |
Q37:
Chapter: - Topic #1
You have just been assigned a project with an unrealistic deadline. What do you do?
A
Do the best you can to deliver the project on time.
B
Ask for more resources
C
Insist that the deadlines for the project be changed.
D
Ask for a larger budget.
Correct Answer:
C
Explanation:
Insist that the deadlines for the project be changed. |
question_th |
Q38:
Chapter: - Topic #1
Your project is slightly behind schedule, and you have not yet made a full impact assessment to make associated project changes to accommodate it. The weekly project status meeting is this afternoon, and because of your conference call schedule this morning you will not be able to complete the assessment to report to in the meeting. However, this is only a minor delay and you do not want anyone to worry unnecessarily. What is the best response?
A
Use contingency reserves to compensate for the delay and report that progress is as planned.
B
Report the actual status of the project in the meeting, and assure the project team that additional updates will be coming soon.
C
Inform the project team the progress is slightly behind schedule, and use the contingency reserves to cover the delay.
D
Say nothing about the delay at this time, and report that there are no major issues.
Correct Answer:
B
Explanation:
Report the actual status of the project in the meeting, and assure the project team that additional updates will be coming soon. |
question_th |
Q39:
Chapter: - Topic #1
Jonathan has recently been hired in a company as a business improvement manager. Jonathan has been asked to reorganize the company’s meetings and reporting structure. Jonathan is currently identifying all key project stakeholders. Which of the following enterprise environmental factors is least likely to be used as an input to this process?
A
Organizational culture and structure
B
Existing human resources
C
Project management information system.
D
Industry standards
Correct Answer:
C
Explanation:
Project management information system. |
question_th |
Q40:
Chapter: - Topic #1
A Probability and Impact Matrix contains risks prioritized according to their potential implications for meeting the project’s objectives. The typical approach is:
A
To use a look-up table or Probability and Impact Matrix with specific combinations of Probability and impact that lead to a risk being rated as “high”, “moderate” or “low” importance. The importance for planning responses to the risk are usually set by the organization.
B
To create a Risk Breakdown Structure with the probabilities and Impacts listed on the individual boxes. The higher the risk, the closer it is towards the Start Node.
C
To use a look-up table or Probability and Impact Matrix with specific combinations of Probability and impact that lead to a risk being rated as “high”, “moderate” or “low” importance. The importance for planning responses to the risk are usually set by the project manager.
D
To create a matrix with the Cost, Time, Scope and Quality on one axis and probability of occurrence on the other.
Correct Answer:
A
Explanation:
To use a look-up table or Probability and Impact Matrix with specific combinations of Probability and impact that lead to a risk being rated as “high”, “moderate” or “low” importance. The importance for planning responses to the risk are usually set by the organization. |
question_th |
Q41:
Chapter: - Topic #1
Tracy has recently taken over a website development project. The project is already in execution and half of the project work has been completed. Tracy finds out that the stakeholder register does not contain any information about key stakeholders from the buyer of the product. What is the potential root cause of this issue?
A
Project stakeholders change over time.
B
The previous project manager was not competent.
C
This is an unknown risk that has just occurred.
D
The Identify Stakeholders process was not properly carried out in the past.
Correct Answer:
D
Explanation:
The Identify Stakeholders process was not properly carried out in the past. |
question_th |
Q42:
Chapter: - Topic #1
________________ includes the processes required to ensure that the project includes all the work required, and only the work required, to complete the project successfully.
A
Statement of Work
B
Project Schedule Management
C
Project Scope Management
D
Work breakdown structure
Correct Answer:
C
Explanation:
Project Scope Management |
question_th |
Q43:
Chapter: - Topic #1
Which of the following processes deals with maintaining the integrity of baselines by releasing only approved changes for incorporation into the project management plan?
A
Perform Integrated Change Control
B
Direct and Manage Project Work
C
Develop Project Management Plan
D
Monitor and Control Project Work
Correct Answer:
A
Explanation:
Perform Integrated Change Control |
question_th |
Q44:
Chapter: - Topic #1
While managing a project, you decide to contract to an external enterprise. You enter into a contract where you pay the external enterprise a set amount (as defined by the contract), irrespective of the seller’s costs. What would best describe this type of contract?
A
FP-EPA
B
FFP
C
FPIF
D
CPFF
Correct Answer:
B
Explanation:
FFP |
question_th |
Q45:
Chapter: - Topic #1
A project manager is using a Risk Diagramming technique that is a graphical representation of situations showing causal influences, time ordering of events and other relationships among variables and outcomes. This would be:
A
A System flow chart
B
An Influence Diagram
C
Pareto chart
D
Risk flow diagram
Correct Answer:
B
Explanation:
An Influence Diagram |
question_th |
Q46:
Chapter: - Topic #1
No matter how good you are in communicating, information distribution to stakeholders as planned is a challenging task. Many tools and techniques are used during the Manage Communications process EXCEPT:
A
Performance reporting
B
Work performance reports
C
Communication technologies
D
Communication models
Correct Answer:
B
Explanation:
Work performance reports |
question_th |
Q47:
Chapter: - Topic #1
Peter is managing a website development project. He has recently received a feedback from one of the key project stakeholders. The feedback is overall positive but it contains some recommendations. After analyzing the recommendations, Peter accepts them, gets them approved and incorporates them into the project management plan. What needs to be done with this feedback now?
A
Discard it as it is no longer required
B
Publish it on the corporate intranet
C
Add it to the organizational process assets
D
Send it back to the stakeholder
Correct Answer:
C
Explanation:
Add it to the organizational process assets |
question_th |
Q48:
Chapter: - Topic #1
Sensitivity analysis helps to determine which risks have the most potential impact on the project. A project manager prepared a display chart of sensitivity analysis for his project. The diagram contained a series of bars with the length of the bars corresponding to the risk impact on the project. The longer the bars, the greater was the risk presented. Such a diagram is likely to be:
A
An assessment diagram
B
A triangular distribution
C
A tornado diagram
D
A funnel distribution
Correct Answer:
C
Explanation:
A tornado diagram |
question_th |
Q49:
Chapter: - Topic #1
You have been assigned as a project manager of a new project to be executed out of New York. However, you determine that the project requires a Global Positioning Systems Expert who is not available within the company in New York. On doing a little checking, you determine that the company has an expert based in London, who is suitable for the project. However, the London based employee is not willing to relocate to New York for the project. In such a case:
A
Write to the manager of the London based employee and inform him that the employee needs to be convinced to relocate to New York due to project requirements.
B
You would look at the option of moving ahead with the project by using a virtual team.
C
Manage the project without the key resource and flag this as a risk.
D
Co-location of resources is a key factor for the success of projects. As per PMI guidelines, you will not be able to proceed with the project since the resources is not available in New York.
Correct Answer:
B
Explanation:
You would look at the option of moving ahead with the project by using a virtual team. |
question_th |
Q50:
Chapter: - Topic #1
You have just taken over a project from another project manager about 6 months into a 12-month project. As you get to know the staff on the project, you become aware that 5 staff members are relatives of the previous project manager. What do you do?
A
Notify your project stakeholders there is a possibility that nepotism was behind some of the staffing decisions made on your project.
B
Check recruitment records of all employees
C
Report the HR manager to PMI.
D
Interview these 5 employees
Correct Answer:
A
Explanation:
Notify your project stakeholders there is a possibility that nepotism was behind some of the staffing decisions made on your project. |
question_th |
Q51:
Chapter: - Topic #1
The Actual Cost (AC) is the total cost actually incurred and recorded in accomplishing work performed for an activity or work breakdown structure component. What is the upper limit for the AC?
A
50% over and above the Planned Value (PV)
B
The Actual Cost (AC) is limited to the Planned Value (PV).
C
100% over and above the Planned Value (PV)
D
There is no upper limit for the Actual Cost (AC).
Correct Answer:
D
Explanation:
There is no upper limit for the Actual Cost (AC). |
question_th |
Q52:
Chapter: - Topic #1
You are the Project Manager for the production of an exotic car. You have completed the Define Scope process for your project. Which of the following may be generated through this process?
A
Project scope statement, Project charter
B
Project scope statement, Updates to Requirements traceability matrix
C
WBS, Updates to Requirements traceability matrix
D
Project scope statement, WBS
Correct Answer:
B
Explanation:
Project scope statement, Updates to Requirements traceability matrix |
question_th |
Q53:
Chapter: - Topic #1
You are working on a project where a negative risk has occurred. However, you have no contingency plan for this risk. You call a meeting and a solution is devised to change the workflow until a permanent solution can be implemented. This is an example of?
A
Work Item
B
Workaround
C
Work Package
D
Reserve plan
Correct Answer:
B
Explanation:
Workaround |
question_th |
Q54:
Chapter: - Topic #1
A project manager needed to shorten a project schedule. He decided to apply crashing, a schedule compression technique. Which of the following activities would not be an example of crashing?
A
Bringing in additional resources
B
Reducing project scope
C
Paying to expedite delivery activities
D
Approving overtime
Correct Answer:
B
Explanation:
Reducing project scope |
question_th |
Q55:
Chapter: - Topic #1
Which of the following statements is NOT true considering the management of risks in a project?
A
The affect of various risks on project scope, cost and quality is numerically analyzed in the perform quantitative risk analysis process
B
Positive risks are mitigated during the plan risk responses process.
C
Analytical techniques are used during the plan risk management process
D
The risk register is updated in all risk management processes except in plan risk management
Correct Answer:
B
Explanation:
Positive risks are mitigated during the plan risk responses process. |
question_th |
Q56:
Chapter: - Topic #1
You are forming a virtual project team that includes members from four different countries around the world. What is NOT an obstacle that you must overcome to build an effective team?
A
Different time zones
B
Communication issues
C
Cultural differences
D
Members wanting to work from home
Correct Answer:
D
Explanation:
Members wanting to work from home |
question_th |
Q57:
Chapter: - Topic #1
The degree to which the amount or volume of risk than an organization will withstand is:
A
Risk appetite
B
Risk tolerance
C
Risk mitigation
D
Risk management
Correct Answer:
B
Explanation:
Risk tolerance |
question_th |
Q58:
Chapter: - Topic #1
Control charts are used to determine the stability of any process. Which of the following best describes the range of the control limits applied on a control chart?
A
3 sigma
B
6 sigma
C
Specification limit / 3
D
Specification limit x 3
Correct Answer:
B
Explanation:
6 sigma |
question_th |
Q59:
Chapter: - Topic #1
Jane is managing a software development project for the World Climate Control Organization. Since her team members are dispersed across the globe, she would like to set up online conferences in next two months to let everyone in her project know what is going on and what their role is within the project. She wants to use these conferences as team development activities to learn and exchange information in the project. To schedule such activities, which of the following should she use to know the availability of team members?
A
Project charter
B
Resource calendars
C
Responsibility assignment matrix
D
Project staff assignments
Correct Answer:
B
Explanation:
Resource calendars |
question_th |
Q60:
Chapter: - Topic #1
Nancy can bid on two projects. ‘Project A’ has a 50% return on investment, while the ‘Project B’ has 20% return on investment. The Project A’s scope of work is complex and Nancy’s organizations doesn’t have the necessary skills and experience to perform this project. However, Project B’s scope of work falls within the strengths of Nancy’s organizations. Which project must Nancy bid on?
A
None as this is a conflict of interest situation
B
Both since the overall profit will be higher
C
Project A since the return on investment is the highest
D
Project B since the organization has the required skills
Correct Answer:
D
Explanation:
Project B since the organization has the required skills |
question_th |
Q61:
Chapter: - Topic #1
A first-time project manager decided that he would have a ‘perfect project’. He informed the customer that this project would not accept change requests of any kind and the scope would need to be detailed out accurately right at the start of the project. The customer agreed to this request. What would your comment on this situation be?
A
The is a good example of how the project management team can decide what is and what is not necessary for the project. Not allowing changes is a good way of ensuring that the project meets requirements as detailed out in project scope.
B
This is unrealistic and impractical. Change is inevitable and rather than look at a ‘no change’ project, it would be more in the project interests to plan for a robust change control process.
C
This indicates that the project manager is very aggressive and is likely to take the project to successful completion. Since he has announced the ‘no change requests’ policy, the customer manager can no longer request changes.
D
This is unrealistic and impractical. The project manager should not have announced his intentions to the customer. He should have had an unofficial policy of rejecting all change requests.
Correct Answer:
B
Explanation:
This is unrealistic and impractical. Change is inevitable and rather than look at a ‘no change’ project, it would be more in the project interests to plan for a robust change control process. |
question_th |
Q62:
Chapter: - Topic #1
A project manager is managing a project where there are teams located in remote locations in order to obtain cost savings. This is in line with organizational guidelines which require that at least 25% of work should be done from a remote location. This is an example of:
A
A constraint
B
A necessity
C
A choice
D
An assumption
Correct Answer:
A
Explanation:
A constraint |
question_th |
Q63:
Chapter: - Topic #1
The method used in the plan quality management process to identify the factors that may influence specific variables of a product under development is known as:
A
The forecasting technique
B
The control chart
C
The statistical sampling
D
The design of experiments
Correct Answer:
D
Explanation:
The design of experiments |
question_th |
Q64:
Chapter: - Topic #1
Which of the following should be done FIRST during the Project Life Cycle?
A
List the key people and organizations that have a stake in the project.
B
Ascertain the stakeholder interests and expectations for the project.
C
Identify the key people and organizations that have a stake in the project.
D
Select and quantify the stakeholder interests and expectations for the project.
Correct Answer:
C
Explanation:
Identify the key people and organizations that have a stake in the project. |
question_th |
Q65:
Chapter: - Topic #1
Which of the following roles in a project is more likely to be involved in negotiations on procurements during the Conduct Procurements phase?
A
Procurement administrator
B
Project coordinator
C
Project manager
D
Project sponsor
Correct Answer:
A
Explanation:
Procurement administrator |
question_th |
Q66:
Chapter: - Topic #1
Emily is the project manager for a dam construction project. All project communications are recorded and documented for future reference. It has been decided that the project team will maintain last three months of project communication records at any given point in time. It has also been decided that the older communication records will be archived on a monthly basis. Where these records must be archived?
A
Change log
B
Organizational process assets
C
Enterprise environmental factors
D
Issue log
Correct Answer:
B
Explanation:
Organizational process assets |
question_th |
Q67:
Chapter: - Topic #1
In a project that was yet to begin, many of the project team members were known in advance. This is called:
A
Proactive-planning
B
Skill-matching
C
Pre-assignment
D
Staffing-assignment
Correct Answer:
C
Explanation:
Pre-assignment |
question_th |
Q68:
Chapter: - Topic #1
Which of the following is the process of communicating and working with stakeholders to meet their needs and expectations, address issues as they occur, and foster appropriate stakeholder engagement?
A
Manage Stakeholder Engagement
B
Monitor Stakeholder Engagement
C
Manage Communications
D
Monitor Communications
Correct Answer:
A
Explanation:
Manage Stakeholder Engagement |
question_th |
Q69:
Chapter: - Topic #1
You have just been hired by a waste management company to start a solid waste management program in an under-developed country. The project will be on a build-operate-transfer basis and have a duration of 2 years. At close of the project, the program will be run by local authorities. The project has been sponsored by the World Bank and has been awarded to a large international consortium. Your company has been subcontracted to do this project along with 2 more contractor companies. After the project scope was finalized, you developed a cost estimate of USD $5.5 million. The sponsor reviews your detailed costing sheets, and is concerned about the total cost figure. He tells you that the maximum allowable budget he can allocate for this project is USD $5 million. What should you do?
A
Ask for a reduction in scope.
B
Evaluate ways that can result in cost savings and re-estimate the project.
C
Advise the sponsor that the project cannot be completed within the available budget.
D
Begin the project with the intention of requesting a budget increase at a later point in time.
Correct Answer:
B
Explanation:
Evaluate ways that can result in cost savings and re-estimate the project. |
question_th |
Q70:
Chapter: - Topic #1
A first-time project manager is advised by an experienced project manager that he needs to plan for cost of quality. The first-time project manager is not sure of what costs are included in the cost of quality. What would your advise be?
A
Cost of quality only includes cost of nonconformance
B
Cost of quality includes cost of conformance and cost of nonconformance
C
Cost of quality only includes prevention costs and internal failure costs.
D
Cost of quality only includes cost of conformance
Correct Answer:
B
Explanation:
Cost of quality includes cost of conformance and cost of nonconformance |
question_th |
Q71:
Chapter: - Topic #1
Andrew is the project manager of a project and is planning responses to a set of risks. As a direct response of implementing this risk response, he anticipates certain other risks to arise. These would be termed as:
A
Secondary risks
B
Primary risks
C
Planned risks
D
Workaround
Correct Answer:
A
Explanation:
Secondary risks |
question_th |
Q72:
Chapter: - Topic #1
Your company took over the management of a project from another company that went out of business. To minimize disruptions related to the transition, your company hired a number of the employees from the other company. One of these employees has delivered a 300 page document a week ahead of schedule. However, while walking past his desk you notice he has a document opened on his computer with the logo of his former employer. You suspect that some of his work may have been taken from documentation that is the property of the other company. What do you do?
A
Report this to your project stakeholders immediately.
B
Determine if any materials belonging to the other company have been copied.
C
The copyright material is owned by the client, for whom you are working so this is not a copyright issue.
D
Do nothing. Because the company is now out of business, out no one now owns the copyright on that material.
Correct Answer:
B
Explanation:
Determine if any materials belonging to the other company have been copied. |
question_th |
Q73:
Chapter: - Topic #1
During the Plan Procurement Management phase, the make-or-_____________ analysis must be completed. This technique prompts the project team to determine the source of their item.
A
lease
B
buy
C
find
D
ignore
Correct Answer:
B
Explanation:
buy |
question_th |
Q74:
Chapter: - Topic #1
You are in the midst of a major code roll out for a new software module. However, it has come to your attention that the resources promised for the roll out are not going to be available. As the Project Manager, what is the BEST thing to do?
A
Explain the impact of the lost resources to the stakeholders
B
Replan the project without the resources
C
Have the current staff work extra hours
D
Fast Track the schedule
Correct Answer:
A
Explanation:
Explain the impact of the lost resources to the stakeholders |
question_th |
Q75:
Chapter: - Topic #1
You are in charge of constructing the Ferris wheel in each town a carnival visits. However, this is something you have never done before and you are getting different opinions from others on how long it takes. Joe, is new and has given you what you believe to be an optimistic estimate of 3 hours, Bill says it will take 10 hours, which seems too long to you and quite pessimistic. Lastly, Margie, who is the most experienced at this task is telling you it will take 8 hours. You are not sure who to believe, so you decide to do a PERT estimation, based on this you have determined it will take how many hours to assemble the Ferris wheel.
A
7.5 hours
B
8 hours
C
21 hours
D
7 hours
Correct Answer:
A
Explanation:
7.5 hours |
question_th |
Q76:
Chapter: - Topic #1
A storm has damaged the manufacturing facility that is being constructed as part of your project. You have just discovered that, although the project risk management plan mandated that the facility be insured against damage and loss, this policy was never acquired and the losses now have to be covered by the project budget. Who is at fault ?
A
The risk manager
B
The project manager
C
The facilities manager
D
The construction crew.
Correct Answer:
B
Explanation:
The project manager |
question_th |
Q77:
Chapter: - Topic #1
During a project update meeting, one of the key stakeholders expressed his displeasure over the recently produced deliverables. 1% of the produced deliverables had minor defects. This stakeholder has been a resisting stakeholder so far. What must the project manager do in order to bring the future project performance in line with the approved quality requirements?
A
Investigate the root cause and identify the required defect repair.
B
Investigate the root cause and identify the required preventive action.
C
Investigate the root cause and identify the required corrective action.
D
Ignore the complaint from the resisting stakeholder.
Correct Answer:
C
Explanation:
Investigate the root cause and identify the required corrective action. |
question_th |
Q78:
Chapter: - Topic #1
Skills such as empathy, influence, creativity, and group facilitation are valuable assets when managing the project team. These skills are often referred to as ____________ .
A
Effort based management
B
Feedback based skills
C
Ad hoc skills
D
Soft skills
Correct Answer:
D
Explanation:
Soft skills |
question_th |
Q79:
Chapter: - Topic #1
A project manager in a seller organization discovered that certain deliverables had been handed over to the buyer without undergoing proper testing. Recalling the deliverables will result in a cost overrun to the project. What should the project manager do in such a case?
A
Recall the deliverables even though there will be a cost overrun.
B
Terminate the project.
C
Approach management to obtain additional funding to handle the potential cost overrun.
D
Wait for the procuring organization to get back with their list of defects in the deliverables.
Correct Answer:
A
Explanation:
Recall the deliverables even though there will be a cost overrun. |
question_th |
Q80:
Chapter: - Topic #1
Organizations strongly influence the project framework. The PMBOK Guide recognizes which of the following types of organizations?
A
Projectized, Functional
B
Strong Matrix, Organic
C
Weak Matrix, Pre-existing
D
Functional, Transactional
Correct Answer:
A
Explanation:
Projectized, Functional |
question_th |
Q81:
Chapter: - Topic #1
During the procurement process, a contractual relationship gets established between a buyer and a seller. During the contract lifecycle, what is the correct sequence in which the following terminology is applied to a seller? Vendor, Selected source, and Bidder.
A
The seller is viewed first as a selected source, then as a bidder and then as a vendor.
B
The seller is viewed first as a vendor, then as a bidder and then as a selected source.
C
The seller is viewed first as a bidder, then as a selected source and then as a vendor.
D
The seller is viewed first as a bidder, then as a vendor, then as a selected source.
Correct Answer:
C
Explanation:
The seller is viewed first as a bidder, then as a selected source and then as a vendor. |
question_th |
Q82:
Chapter: - Topic #1
Which of the following statements best describes Time & Material (T&M) contracts?
A
T&M contracts are hybrid type of contractual agreements that could contain aspects of both cost-reimbursable and fixed-price type arrangements
B
T&M contracts are the best form of contracts when the scope of work and the number of hours of work for a specific resource category is clearly known.
C
T&M contracts are the same as Fixed Price contracts except that the total value is calculated using Fixed rates and the effort data is available to the purchaser as well as the seller. Once this is agreed upon, it becomes the same as a Fixed Price project.
D
T&M contracts are very risky since the value of the project is not known. It is best to go in for a fixed price (FP) contract.
Correct Answer:
A
Explanation:
T&M contracts are hybrid type of contractual agreements that could contain aspects of both cost-reimbursable and fixed-price type arrangements |
question_th |
Q83:
Chapter: - Topic #1
A project needed to monitor the technical performance of the project and capture data related to how many errors or defects had been identified, and how many remained uncorrected. Which of the following techniques should the project use?
A
Scatter diagram
B
Flowchart
C
Histogram
D
Control chart
Correct Answer:
C
Explanation:
Histogram |
question_th |
Q84:
Chapter: - Topic #1
Jane is managing a complex multimillion dollar project. The number of the project stakeholders is high and most of the project stakeholders are heavily interested in the project. Providing daily project updates to the project stakeholders is becoming difficult for Jane because of the effort required to prepare and distribute this information. In this situation, which of the following can help Jane prepare and distribute the project information?
A
Configuration management system
B
Information management system
C
Change control system
D
Quality management system
Correct Answer:
B
Explanation:
Information management system |
question_th |
Q85:
Chapter: - Topic #1
A project team is currently planning to perform the Monitor Stakeholder Engagement process to reassess the project stakeholders’ current engagement levels and review the current stakeholder management strategy. Which of the following is an output of this process?
A
Project documents updates
B
Information management system
C
Work performance data
D
Approved change requests
Correct Answer:
A
Explanation:
Project documents updates |
question_th |
Q86:
Chapter: - Topic #1
You have just sat through an exhausting change control meeting discussing a change in scope to the project you have been working on for the last 7 months. After lengthy discussion the change in scope was approved. As the Project Manager you should now update all of the following documentation, EXCEPT:
A
Scope Baseline
B
Requirements documentation
C
WBS Dictionary
D
Project charter
Correct Answer:
D
Explanation:
Project charter |
question_th |
Q87:
Chapter: - Topic #1
Which of the following is not an input to the Conduct Procurements process?
A
Proposal evaluation techniques
B
Seller proposals
C
Source selection criteria
D
Procurement statement of work
Correct Answer:
A
Explanation:
Proposal evaluation techniques |
question_th |
Q88:
Chapter: - Topic #1
Creating a sense of community is a benefit of what type of strategy?
A
Group based management
B
Hoteling
C
Co-location
D
Virtual teams
Correct Answer:
C
Explanation:
Co-location |
question_th |
Q89:
Chapter: - Topic #1
During a key stakeholders update meeting, George’s project was challenged. The project is currently in the executing phase. One of the key stakeholders challenged that the project no longer makes any business sense to her. What must George do next?
A
Update the issue log and request the stakeholder to provide more details.
B
Request the project sponsor to intervene.
C
Prematurely terminate the project.
D
Redo the business case for the project.
Correct Answer:
A
Explanation:
Update the issue log and request the stakeholder to provide more details. |
question_th |
Q90:
Chapter: - Topic #1
You have recently acquired a project to develop Organic products for a retail store. You are making informal conversations and luncheon meetings with all your senior functional managers to understand various factors that impact the allocation of resources to the project. Which of the following BEST describes the activity you are undertaking?
A
You are using organizational process assets to manage your project team
B
You are using the observation and conversation to manage your project team
C
You are using the networking technique to develop the human resource plan
D
You are making use of your interpersonal skills to develop your project team
Correct Answer:
C
Explanation:
You are using the networking technique to develop the human resource plan |
question_th |
Q91:
Chapter: - Topic #1
The development of requirements in the Collect Requirements process begins with an analysis of the information contained in the _______________ and _______________.
A
Project charter, Stakeholder register
B
Scope baseline, Requirements traceability matrix
C
Scope baseline, Stakeholder register
D
Project charter, Project scope statement
Correct Answer:
A
Explanation:
Project charter, Stakeholder register |
question_th |
Q92:
Chapter: - Topic #1
Statistical sampling involves choosing part of a population for inspection. Appropriate sampling can often _____________ the cost of quality control.
A
neutralize
B
reduce
C
increase
D
mitigate
Correct Answer:
B
Explanation:
reduce |
question_th |
Q93:
Chapter: - Topic #1
PMBOK recognizes five process groups typical of almost all projects. Which of the following is not one of them?
A
Executing
B
Monitoring and Controlling
C
Planning
D
Pre-Inception
Correct Answer:
D
Explanation:
Pre-Inception |
question_th |
Q94:
Chapter: - Topic #1
The process of auditing the quality requirements and the results from quality control measurements to ensure appropriate quality standards and operational definitions are used is the definition of: _____________
A
Quality assurance
B
Quality planning
C
Quality control
D
Scope validation
Correct Answer:
A
Explanation:
Quality assurance |
question_th |
Q95:
Chapter: - Topic #1
You are an experienced project manager and have managed several data center migration projects. You are currently conducting training on the databases, spreadsheets and management plans you will be using during the lifecycle of the project. This training is a tool and technique in what process?
A
Manage Team
B
Acquire Resources
C
Develop Team
D
Control Quality
Correct Answer:
C
Explanation:
Develop Team |
question_th |
Q96:
Chapter: - Topic #1
If you are creating a new WBS for your project, what should you consider to save time during the creation process?
A
Delegate the WBS creation since it is not an important process
B
Skip the WBS process
C
Use a previous WBS from a similar project as a template
D
Create a less detailed WBS
Correct Answer:
C
Explanation:
Use a previous WBS from a similar project as a template |
question_th |
Q97:
Chapter: - Topic #1
You are presented with a situation in a project where you need to measure the performance of the project. Which of these techniques would suit your requirement?
A
Learned Value Technique
B
Earned Value Technique
C
Analogous Estimating
D
Expert Judgment
Correct Answer:
B
Explanation:
Earned Value Technique |
question_th |
Q98:
Chapter: - Topic #1
Which of the following is the best strategy for managing project stakeholders who have high interests in the project but do not have significant powers?
A
Keep them satisfied
B
Manage them closely
C
Continuously monitor them
D
Keep them informed
Correct Answer:
D
Explanation:
Keep them informed |
question_th |
Q99:
Chapter: - Topic #1
A process that states how formal validation and acceptance of the completed project deliverables will be obtained is documented in the:
A
Scope Management plan
B
Procurement Management plan
C
Risk Management Plan
D
Communications Management Plan
Correct Answer:
A
Explanation:
Scope Management plan |
question_th |
Q100:
Chapter: - Topic #1
What is the BEST way to make an accurate forecasting of ETC?
A
EAC – AC
B
BAC – EV
C
Manual forecasting of cost of the remaining work.
D
(BAC – EV)/CPI
Correct Answer:
C
Explanation:
Manual forecasting of cost of the remaining work. |